Home Tuintips Groene tips tegen onkruid in je tuin

Groene tips tegen onkruid in je tuin

by Lara Klaassen

In het voorjaar begint alles weer te groeien in je tuin. Helaas steekt ook het onkruid de kop op. Met deze groene tips weet jij wat je kan doen tegen onkruid in je tuin. 

Onkruid tussen de tegels

Vooral tussen tegels kan het in snel tempo groen worden. Als je elke week de tegels van je terras krachtig met een bezem veegt, voorkom je dat er onkruid komt. Tip 2 betreft mos, dat vooral op schaduwrijke plekken groeit. Mos kan je goed met een bezem wegvegen. Klaver tussen tegels is ook een bekend probleem. Natuurlijk kan je het onkruid eruit trekken. Het is makkelijker, om de plekken met onkruid te overgieten met kokend water. De plantjes gaan daarvan dood. Herhaal het overgieten met kokend water enkele keren voor het beste resultaat. 

Hardnekkige planten

Sommige planten breiden in rap tempo zodanig uit dat ze de borders overwoekeren. Zevenblad is zo’n plant, die vooral op schaduwrijke plekken de tuin inpikt. Vraag je af hoe hinderlijk je de aanwezigheid van deze plant vindt. Wellicht kan je in schaduwhoeken deze niet zo opvallende plant tolereren en er hogere schaduwminnende struiken en grotere planten tussen zetten. 

Hoe bestrijd je zevenblad? Wat je niet moet doen, is de plant uittrekken. Hij breidt zich uit via de wortels. Bij het uittrekken, maken de wortels die in de grond achter blijven juist meer groen aan. Het beste knip je de groene delen elke week van de plant af. De plant zwakt dan af en zal uit je tuin verdwijnen. Maar blijf waakzaam, want elk jaar zal er toch weer een poging komen om je tuin te veroveren! 

Wat te doen tegen heermoes? De heermoes of paardenstaart is een onkruid die op arme grond, overgebleven randjes en in rommelhoekjes groeit. De plant is giftig waardoor andere planten er niet graag groeien en zo kan een rommelig hoekje de moestuin overnemen als je die een tijdje braak hebt liggen. Heermoes is niet makkelijk te bestrijden met gif of met maaien of uittrekken. Maar dat hoeft ook niet. Heermoes houdt niet van goed bemeste grond van goede kwaliteit. Met het verbeteren van je bodem met compost, mulch en mest zal heermoes vanzelf verdwijnen. Vooral een dikke laag compost doet wonderen. Na een paar weken kan je de grond omspitten en is je moestuin vrij van heermoes. 

Heermoes

Tips tegen onkruid

Veel middeltjes tegen onkruid doden niet alleen planten, maar ook de insecten en regenwormen. Dat is jammer. Het beste is om onkruid binnen de perken te houden. Schoffel elke week de border. Is dat te veel werk? Strooi dan mulch of ander organisch materiaal tussen de planten in je border. Zoals cacaodoppen of houtsnippers. Leg je terras strak aan en gebruik antiworteldoek op plekken waar je niet wilt dat planten groeien. Veeg je terras wekelijks, zodat kleine plantjes geen kans krijgen uit te groeien. 

Wil je onkruid bestrijden, koop dan een middel dat veilig is en in de tuinwinkel te koop is. Azijn en zout doden weliswaar onkruid, maar de wortel blijft meestal leven en loopt opnieuw uit. Ook is azijn schadelijk voor het andere leven in de bodem. 

De bezem is je beste vriend tegen onkruid

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment