Home Tuininrichting Wat te doen tegen slakken in de tuin

Wat te doen tegen slakken in de tuin

by Rosalyn van Moorselaar
Wat te doen tegen slakken in de tuin

Voor sommige dieren zijn die mooie bladplanten in je tuin een echte lekkernij. De minst welkome gasten zijn vaak slakken. Slakken vreten gaten in de bladeren en maken deze daardoor gevoelig voor ziekten en parasieten. Zowel de naaktslak als de slak met huisje zijn vraatzuchtige planteneters. In onze tuinen zijn het echter meestal de naaktslakken die voor de meeste overlast zorgen en die kan je dan ook maar beter bestrijden. Iedereen weet wel dat er ook slakkenkorrels te koop zijn, maar deze bevatten een sterk gif dat ook voor andere diersoorten een probleem kan vormen. Hieronder bespreken we de natuurlijke bestrijdingsmethoden.

1. Plant minder ‘smakelijke’ planten

Slakken houden niet van sterk geurende planten, zoals bieslook of knoflook. Deze planten zullen ze beslist niet aanvreten. Je kan deze dus ook gebruiken om andere planten te beschermen. Als planten die slakken graag eten worden geflankeerd door geurige planten, zullen die ook minder vaak slachtoffer worden van vraatzucht.

Lees ook: Voor in de moestuin: sla zaaien en kweken

2. Ruim de tuin op

Slakken, en vooral naaktslakken, hebben een groot aantal natuurlijke vijanden die in een onbeschermde slak een lekker hapje zien. De enige manier waarop de diertjes zich kunnen beschermen is door beschutting te zoeken. Als jouw tuin netjes is en weinig bescherming biedt, is deze minder aantrekkelijk voor hen. Het is natuurlijk wel een kwestie van smaak.

3. Verplaatsen

Waar slakken komen en voldoende voedsel vinden, zullen ze ook slakkeneieren achterlaten. Als je de slakken wilt verwijderen zonder ze schade te berokkenen, kun je ze het beste meteen verplaatsen zodra je ze ziet. Op die manier voorkom je dat er te veel slakkeneitjes worden gelegd en kan je de tuin redelijk beschermen. Als je de slakken liever niet aanraakt, zijn er slakkentangen te koop. Zorg er altijd voor dat de slakken na verplaatsing geen overlast voor een ander opleveren.

tegen slakken

4. Maak gebruik van natuurlijke vijanden

Veel vogels lusten wel slakken. Als jouw tuin aantrekkelijk is voor vogels, zullen die ook op zoek gaan naar voedsel en dat kan de slakkenpopulatie in bedwang houden. Vogelhuisjes zijn een goede methode om vogels te lokken, maar die hebben ook behoefte aan beschutting in struikgewas of hagen. Egels zijn ook dol op slakken en zijn dus welkome gasten in iedere tuin waar te veel slakken voorkomen.

5. Huismiddeltjes

Het is niet bewezen dat het werkt maar er zijn een aantal huismiddeltjes waarmee je slakken kunt afschrikken. Hiertoe wordt koffiedik gerekend maar ook fijngemalen eierschalen. Het is ook logisch dat slakken niet verzot zijn op droge grondsoorten zoals grint vanwege hun manier van voortbewegen. Grint rond de planten houdt slakken dan ook op afstand, zegt men. Omdat slakken een schokje zouden krijgen als ze over koperringen kruipen, mijden ze die. Er zijn koperringen voor dit doel verkrijgbaar voor in de grond en rond potten. De effectiviteit hiervan is echter onbekend.

Tip

Het zal vrijwel onmogelijk zijn om je tuin geheel slakkenvrij te houden, met name als de omstandigheden gunstig zijn voor de slak. Dat is meestal het geval in warme vochtige zomers. Dan moet je extra alert zijn en de bestrijding opvoeren.

 

 

 

 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment