Home SeizoenenHerfst Water besparen met een regenton

Water besparen met een regenton

by Sander
Water besparen met een regenton

Het is helemaal niet nodig om schoon kraanwater te gebruiken voor het bewateren van de tuin. Je kunt wel een paar duizend liter kraanwater per jaar besparen door een regenton te gebruiken. In de ton vang je het water op dat vanaf de dakgoot door een regenpijp naar beneden komt. Hiermee maak je de planten in warme perioden blij want regenwater zit vol met goede stoffen voor de tuin. Je zou er ook je ramen of auto mee kunnen wassen of het als drinkwater voor de kippen kunnen gebruiken. Tegelijkertijd zorg je dat de bodem niet overbelast raakt met een teveel aan regenwater.

Het kiezen van een geschikte ton

Denk bij het kiezen van de regenton aan het formaat dat bij de tuin past. Als je een klein tuintje hebt is het misschien niet zo mooi als er een enorme ton in staat. Denk eraan dat je een ton van kunststof in de winter leeg zal moeten maken om te voorkomen dat hij bevriest. Bij een houten exemplaar zal dit niet gebeuren. Bij een houten variant is er wel grotere kans op lekken omdat het hout krimpt als het droog is en weer uitzet als het nat is. Een houten ton gaat vanwege de natuurlijke uitstraling gemakkelijk op in de omgeving van de tuin. Maar kunststoffen tonnen zijn meestal groen dus ook die hoeven niet op te vallen.

Methoden voor het watergebruik

Bedenk of je het water er liever van boven uithaalt, door er met een emmer uit te scheppen. Als je voorkeur uitgaat naar een kraantje onderin de ton, kun je hem op een verhoging zetten om er beter bij te kunnen. Als je een tuinslang op de regenton aansluit kun je direct vanuit de ton je tuin besproeien. Een deksel hoeft niet per se maar zal wel beschermen tegen insecten die hun larven in het water leggen.

Het plaatsen van de regenton

Je zet de ton het beste in de schaduw om algengroei te voorkomen. Plaats de regenton niet onder een te groot dak want dan loopt de ton al snel over. Er kan dan vocht in de muur trekken waar de ton tegenaan staat. Het overlopen van de ton kun je verletten door middel van een vulsysteem of -automaat. Zorg dat je de dakgoot tegelmatig schoonmaakt zodat er geen troep in het water terechtkomt. Je kunt een rooster in de dakgoot plaatsen om te voorkomen dat bladeren de doorloop van het water tegenhouden.

Andere methoden om water op te vangen

Een regenton is niet de enige manier om water op te vangen. Een regenzuil kan veel meer water opvangen dan een regenton. Tegelijkertijd neemt hij minder ruimte in in je tuin omdat hij langwerpig is. Ook een waterschutting behoort tot de mogelijkheden. Met behulp van een soort legoblokken, die per stuk 110 liter water kunnen opvangen, kun je deze schutting bouwen. Als je echt een groot dak en grote tuin tot beschikking hebt, zou je ondergronds water kunnen opvangen in een tank. We spreken dan al gauw over 15000 liter.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment