Home Tuintips Maak zelf een watervoorraad in je tuin

Maak zelf een watervoorraad in je tuin

by Lara Klaassen

Het klimaat wordt steeds grilliger. De zomers lijken droger en warmer te worden, maar de regenbuien zijn ook heviger. In de zomer is het handig om een voorraad regenwater te hebben, waarmee je planten en gras water kunt geven. En als je die voorraad met regen aanvult, dan is dat dubbel positief. 

Waarom een watervoorraad in je tuin?

Er zijn veel voordelen aan het opslaan van regenwater in je tuin. Ten eerste kan je hiermee je tuin van water voorzien in de zomer, waardoor de planten niet verdrogen. Een tweede voordeel is, dat je drinkwater bespaart. Goed voor je portemonnee, de planten in de tuin én het milieu om niet drinkwater te geven aan je planten. 

Een minder zichtbaar voordeel is, dat je het riool ontziet. Er stroomt immers minder water het riool in en daardoor hoeven er minder dikke buizen de grond in. Als iedereen dat doet, worden de kosten van het zuiveren van water en dus jouw rekening lager. 

Drie manieren om een watervoorraad aan te leggen

Regen valt op het dak, loopt via de dakgoot en regenpijp naar beneden en gaat naar het riool onder de weg. Je kunt het regenwater afkoppelen en zelf gebruiken. Je onderbreekt de buis en laat het water niet in het riool lopen. Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Een regenton waarin je het regenwater opvangt;
  2. Ondergrondse opslag van regenwater;
  3. Opvang in een vijver.

Regenton

Regentonnen zijn er in veel soorten en maten. Er zijn plastic tonnen, en tonnen van hout met metalen ringen. Beide soorten tonnen vangen het regenwater van je dak op en via een kraantje of overloop kan je het water aftappen. 

Een gebruikelijke afmeting is 200 liter, maar er zijn ook kleinere en veel grotere regentonnen. 

De meeste regentonnen kunnen een kleine regenbui opvangen en zijn dan vol. Ideaal is het als je het water dat over is, kunt leiden naar een lager deel in de tuin waar het water in de grond kan zakken. Dit kan een deel met grind zijn, gras of een vijver. 

Tip: dek de regenton met een deksel af, want stilstaand water geeft soms overlast van muggen. 

Ondergrondse opvang van regenwater

Als je de tuin opnieuw inricht of verhuist, loont het de moeite om na te denken over ondergrondse opvang van regenwater. Dit kan in een ondergrondse tank van enkele duizenden liters, zodat je het water kan gebruiken voor de tuin maar ook voor huishoudelijk gebruik. Zoals het spoelen van de toiletten. 

De tank zelf kost enkele tientjes, maar het graafwerk en de inrichting kan kostbaar zijn. Met dit systeem bespaar je echter ook veel kosten en water.

Ben je vooral geïnteresseerd in het beperken van wateroverlast en het beschikbaar zijn van water voor je planten? Er zijn blokken te koop, die je in de grond ingraaft. Deze zuigen bij regenval veel water op en geven het geleidelijk af aan de omgeving. 

Regenwateropvang in een vijver

Een vijver kan een mooi element zijn in je tuin. Je kan de vijver laten vullen met regenwater. Richt je tuin zo in, dat het water uit de regenpijp bovengronds naar je vijver afstroomt. 

Een laagte in de tuin kan ook werken, dan gebruik je het regenwater niet maar laat je het vertraagd afvoeren. Nadeel daarvan is dat in die laagte het lastig is om planten te vinden, die er goed groeien. 

Tip: zorg ook voor een overloop van je vijver, zodat het bij hevige regenwater vanzelf wegstroomt. 

Wist je trouwens dat planten de voorkeur geven aan regenwater boven leidingwater? Het bevat minder kalk en is beter op temperatuur. Ook (huis)dieren hebben vaak een voorkeur voor regenwater. Genoeg redenen dus om dit niet af te laten stromen, maar op te vangen in je tuin.

Subsidies

Veel waterschappen of gemeenten geven subsidie aan inwoners die de regenwaterafvoer loskoppelen van het riool. Informeer ernaar bij het gemeenteloket of het waterschap. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment