Home SoortenBomen Welke soort olijfboom past het best in de moderne tuin?

Welke soort olijfboom past het best in de moderne tuin?

by Sander
Welke soort olijfboom past het best in de moderne tuin

Olijfbomen, Olea europaea, worden al sinds de oudheid gekoesterd om hun vruchten die kostbare olie opleveren. Deze planten gedijen in warme, mediterrane streken waar de zomertemperaturen hoog oplopen en de winters milder zijn dan op veel van de plaatsen waar mensen ze proberen te telen. Ondanks hun oorsprong zijn olijven taaie planten die extreme kou kunnen overleven. Daarom zou jij ze prima in jouw Nederlandse tuin kunnen hebben. In dit artikel lees je welke soort olijfboom past in jouw moderne tuin.

Olijfbomen voor de moderne tuin

Deze boomsoort houdt van een open, zonnige standplaats, hoewel ze enige schaduw wel verdragen. Ze zijn ideaal voor beschutte binnenplaatsen en balkons en bieden een lichter, helderder alternatief voor donkergroene laurier en buxus. Hoewel ze zich goed lenen voor mediterrane beplantingsplannen, past hun lichte, luchtige groei goed bij een verscheidenheid aan heesters, vaste planten en rozen. Ze doen het bijzonder goed met lavendel, rozemarijn en salie en zijn ideaal om structuur te bieden tussen kruiden.

Olijfbomen worden aan het eind van de winter gesnoeid om nieuwe, krachtige groei te stimuleren, die later dat jaar bloemen en vruchten draagt; de vruchten worden geproduceerd op nieuw hout. Snoeien houdt de bomen compact en gezond en verbetert de kwaliteit van het loof. Of je nu een olijfboom in een pot kweekt of in de volle grond, het is belangrijk om rekening te houden met de manier waarop olijven moeten worden behandeld. De vruchten rijpen laat; afhankelijk van de regio kan de olijvenoogst van de vroege herfst tot midden in de winter plaatsvinden. Gewoonlijk spreid je op de grond een net uit om rijpe vruchten te vangen. Als je de vruchten van de olijfbomen wilt gebruiken, moeten ze binnen drie dagen worden geperst voor olie of worden geconserveerd om te worden gegeten, anders kunnen ze bitter worden.

Kiezen voor bepaalde klimaten

Bij het kopen van een olijfboom moet je goed opletten welke soort je kiest afhankelijk van het klimaat waarin de olijfboom zou moeten leven. De soorten olijfbomen die kunnen tegen koudere klimaten, streken waar de temperatuur tot -7 °C kan dalen en waar af en toe sneeuw kan vallen, zijn de volgende vijf soorten:

•   Frantoio

•   Leccino

•   Arbequina

•   Pendolino

•   Sevillano

Voor de warmere klimaten, streken waar de wintertemperaturen zelden onder 0 °C komen. Als de temperatuur het hele jaar ver boven de 15 °C blijft, krijgen de bomen niet de winterkou die nodig is voor de rustperiode.

•   Kalamata

•   Manzanillo

•   Arbequina

•   Koroneki

Goed om te weten bij het planten van olijfbomen

Olijfbomen gedijen goed op mineraalrijke, goed gedraineerde bodems. Deze bevatten weinig organisch materiaal, dus compost en goed verrotte mest kunt u beter vermijden. In plaats daarvan houdt een jaarlijkse bemesting de planten in perfecte conditie. De langzaam vrijkomende meststof zorgt voor de juiste balans van voedingsstoffen, waaronder veel potas, wat de groei verhardt om de planten door een koude, natte winter te helpen. Nadat je de planten hebt geplant, moet je ze grondig voeden en regelmatig water geven, zodat de wortels de voedingsstoffen kunnen opnemen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment