Home SeizoenenWinter Welke soorten kerstbomen zijn er en welke dennenboom is de beste?

Welke soorten kerstbomen zijn er en welke dennenboom is de beste?

by Rosalyn van Moorselaar
Welke soorten kerstbomen zijn er en welke dennenboom is de beste?

In deze tijden dat we milieubewust bezig zijn, kun je je afvragen waarom we een boom in de kamer gaan zetten en wat het gevolg daarvan is voor het milieu. Waar komt de traditie vandaan, welke soorten kerstbomen zijn er en welke is de beste?

Waarom nemen we eigenlijk een kerstboom?

Het waarom gaat waarschijnlijk terug naar de Germanen. Zij vereerden de zon als een God. Die God moest dan wel ziek zijn in de winter omdat hij zich nog maar zelden liet zien. Teneinde de zon een beetje te helpen en als voorbereiding op de lente werden groene takken in huis gehaald als de winter begon door te zetten. In de 19e eeuw waren het rijke Duitsers die versierde kerstbomen in huis weer introduceerden. Het werd een rage onder de gegoede burgers in heel Europa toen er een gravure verscheen waarop Koningin Victoria een kerstboom aan het optuigen was.

Experts zeggen dat het plaatsen van een kerstboom qua milieuschade vergelijkbaar is met een autorit van 25 kilometer. Als je de boom met kluit koopt en die weer plant, valt dat wel mee. Een grote afstand rijden om een boom op te halen is in ieder geval geen goed idee.

De soorten kerstbomen waar je uit kunt kiezen

Nordmann spar

Dit is de meest populaire kerstboom in Nederland vandaag de dag. De boom komt met name voor in Duitsland. Een van de redenen dat de Nordmann zo graag gezien wordt in onze huiskamers is grappig genoeg de heerlijke geur die deze ‘verse’ spar heeft. De Nordmann is breed en stoer en heeft stevige naalden die nauwelijks uitvallen. Deze naalden prikken niet echt en dat is een voordeel met kinderen of dieren in huis. Je kan ze gezaagd krijgen maar met kluit is uiteraard een beter idee. Je ziet ze overal waar kerstbomen worden verkocht met een hoogte van 60 centimeter tot 3 meter.

De Fijnspar

De fijnspar heeft wat terrein verloren in Nederlandse huiskamers maar je komt hem nog overal tegen. De fijnspar is wat smaller dan de Nordmann maar heeft ook stevige takken, een mooie donkergroene kleur en een piramidevorm. In de kamer zorgt ook deze spar voor een heerlijke geur. De naalden prikken behoorlijk en ze vallen ook eerder dan bij een Nordmann. De grootte van verkochte bomen loopt van 60 centimeter tot 2.50 meter. De fijnspar is de traditionele kerstboom in ons land en als je boven de 30 bent, zal je deze al snel als een ‘echte’ herkennen.

De Blauwspar

Dit lid van de familie van dennenbomen heeft zijn naam te danken aan de grijsblauwe kleur van de naalden. Het is een wat duurdere variant van de kerstboom die zich door zijn uitwaaierende takken makkelijk en mooi laat versieren met grotere decoraties. Het is dan ook een boom die wat vaker in kantoren dan de huiskamer wordt geplaatst. De naalden vallen niet snel uit maar prikken wel behoorlijk. De grootte van verkochte bomen loopt van 60 tot 200 centimeter.

Servische spar (picea omodika)

Deze prachtige dennenboom wordt ook wel zilverspar genoemd vanwege de naalden die grijs groen glanzen. De zilverspar heeft een compacte vorm met opvallend afhangende takken. De naalden prikken, maar vallen niet snel uit. De geur is heerlijk. Let op dat deze zilverspar alleen met kluit wordt verkocht. Meestal zijn ze verkrijgbaar tussen de 40 centimeter en 2 meter.

Koreaanse zilverspar

Er zijn zowel Koreaanse als Japanse zilversparren in de handel voor kerst. Deze soort is de kleinste spar die in het gebied voorkomt. Je kan een dergelijke zilverspar herkennen aan de witte strepen onderaan de naalden. De takken zijn kort en dicht op elkaar geplaatst. Je moet dus een beetje expert zijn om deze dennenboom mooi te kunnen versieren voor de kerst. Ze worden vrijwel, altijd met kluit verkochten in de lengte tussen de 60 en 200 centimeter.

De echte zilverspar (Abies Nobilis)

De boom komt oorspronkelijk uit het westen van Noord-Amerika waar deze ‘edele’ spar wel een lengte tussen de 40 en 70 meter kan bereiken. Deze zilverspar groeit bij voorkeur in de bergen op een hoogte tussen de 1.000 en 2.000 meter.

In Nederland wordt de cultivar Abies Procera Glauca als kerstboom gebruikt. Hoewel ze in Nederland niet zo groot worden als in de VS zijn dit vooral kerstbomen die buiten worden geplaatst door gemeentes. De lengte van de boom kan dan aanmerkelijk zijn.

Onderhoud van kerstbomen

Heb je (verstandig) gekozen voor een van de bovenstaande soorten kerstbomen met kluit, dan is het belangrijkste dat de boom niet uitdroogt. Zet de kerstboom niet te dicht bij de cv en geef die voldoende water om de kluit vochtig te houden.

Lees ook: De mooiste winterharde planten

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment