Home Tuinklussen Welke soorten overkappingen zijn er?

Welke soorten overkappingen zijn er?

by Sander
Welke soorten overkappingen zijn er

Een mooie tuin is om van te genieten en het liefst zo lang mogelijk. In ons klimaat is een overkapping dan vaak een goed idee, omdat je dan ook op een mindere dag wat weer betreft buiten kan doorbrengen. Beschut door de overkapping volg je de ontwikkeling van je tuin vanaf de vroege lente tot en met de herfst.

Hoe zit het eigenlijk met een vergunning voor een overkapping in je tuin? Dat is ten dele afhankelijk van de voorschriften van de gemeente, informeren is derhalve verstandig. In het algemeen heb je geen vergunning nodig indien:

  • De overkapping minder dan 30 m2 groot is.
  • Minder dan de helft van de tuin wordt overkapt.
  • De ruimte niet voor permanente bewoning geschikt is.

Overkappingen voor de tuin zijn er in diverse soorten

1. Zonder voor of zijkant

De meest eenvoudige vorm is al een echte aanvulling op je tuin omdat het met name voor de regen een goede beschutting biedt. Voor het materiaal van de staanders zijn er diverse duurzame mogelijkheden, zoals aluminium of houtsoorten. Het dak is in het algemeen gemaakt van glas of doorzichtig of half-doorzichtig polycarbonaat. Beide bedekkingen hebben voor-en nadelen en zijn afhankelijk van jouw wensen.

2. Een overkapping met glazen schuifwand

Deze luxe optie geeft je extra mogelijkheden om veel tijd buiten door de brengen. Door het aanbrengen van een schuifwand creëer je een soort tuinkamer en kan je de deuren sluiten als het een beetje te fris wordt. Zo kan je ook op de meer kille dagen toch genieten van het buiten zijn en de ontwikkelingen in je tuin bewonderen.

3. Een overkapping met zijwanden

Ook de zijkanten kan je uiteraard afsluiten waardoor nog meer het idee van een echte kamer ontstaat. Afhankelijk van de plaatsing van de overkapping kan je kiezen voor bijvoorbeeld een zijkant van aluminium of hout dan wel glas of polycarbonaat. Als de overkapping grenst aan een schuur of garage is her logisch om de zijkant aan die kant ondoorzichtig te maken. Maar een zijkant die open is kan uiteraard ook worden voorzien van een glazen deur voor extra licht.

4. De overkapping met extra’s

Vandaag de dag zijn er ook overkappingen die worden uitgerust met luxe extra’s. Wat dacht je bijvoorbeeld van verlichting? Met de moderne energiezuinige ledlampen kan je voor verlichting zorgen zonder dat er leidingen van binnen hoeven te worden doorgetrokken. Lampen voor buiten kunnen in het algemeen worden aangesloten op een batterij die wordt opgeladen middels een zonnecel. Dat betekent milieubewust en met minimale kosten een mooie verlichting.

Als de overkapping van zijkanten en voorzijde is voorzien kan je zelfs overwegen deze te verwarmen in de winter. Het is uiteraard bijzonder exclusief als je daarbij kiest voor een ‘open haard’ op elektriciteit.

Tips bij het kiezen van een overkapping

Kies altijd voor een overkapping van je tuin die aansluit bij je huis. Dat geldt voor zowel de afmetingen, de materialen als de afwerking. Twijfel jij over de juiste keuze? De vakman kan je ook op dit gebied adviseren en aan de hand van voorbeelden tonen waarom een bepaalde keuze voor jou het beste is. Ben je je tuin aan het veranderen? Denk ook eens aan een pergola.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment