Home Tuintips Welke vlinders leven in je tuin?

Welke vlinders leven in je tuin?

by Rosalyn van Moorselaar
Welke vlinders leven in je tuin?

Waar het insecten betreft zijn vrijwel alle tuiniers blij met vlinders in de tuin. Die vrolijke fladderaars geven kleur en vrolijkheid aan een tuin. Het is ook niet zo moeilijk om een vlindervriendelijke tuin te maken. Maar welke vlindersoorten kun je verwachten?

Vlindersoorten behouden

Koudbloedige insecten, zoals vlinders, zijn op zoek naar beschutte plekjes waar ze lekker kunnen opwarmen in de zon. Klimplanten zijn hiervoor ideaal. Daarbij zijn ze dol op echte vlinderplanten die veel nectar te bieden hebben zoals in een kruidentuintje met lavendel, rozemarijn, kattenkruid, marjolein, tijm en venkel. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin is beslist not done als je vlinders wilt zien. Ook nuttige insecten zoals bijen en lieveheersbeestjes worden hiervan het slachtoffer.

De soorten vlinders in je eigen tuin

In Nederland komen veel soorten vlinders voor, maar in de tuin beperkt zich dat vaak tot een tiental soorten. Nachtvlinders staat er niet veel in de onderstaande lijst met vlinders, omdat die ook beduidend minder aandacht krijgen van de gemiddelde tuineigenaar. Tel maar eens hoeveel soorten vlinders in jouw tuin voorkomen.

Lees ook: De 7 leukste klimplanten

Veelvoorkomende vlindersoorten in de tuin

Lijst met veelvoorkomende soorten vlinders in de tuin:

1. Citroenvlinder

Het zijn vooral de mannetjes die opvallen vanwege hun felle gele kleur. Aan de onderkant op de vleugels zit een zwarte stip. De vrouwtjes zijn lichtgeel of bijna wit van kleur. Zowel bij mannetjes als vrouwtjes is de onderkant van de vleugels lichtgroen.

Citroenvlinder

2. Koolwitje

Er zijn twee soorten veelvoorkomende witjes in de tuin. Het verschil zit in de grootte en ze worden dan ook groot en klein koolwitje genoemd. De beide soorten hebben een donkere vlek aan de voorzijde bij de vleugels. Bij de vrouwtjes is deze bijna zwart, bij de mannetjes bruin.

3. Dagpauwoog

Een van de meest opvallende vlindersoorten in ons land is de dagpauwoog die onmiddellijk opvalt door de grote licht oogplekken op een fel gekleurde rode vleugel. De dagpauwoog is ook door de levenswijze heel bijzonder. Terwijl vrijwel alle andere vlinders als rups overwinteren, doet deze soort het op een beschutte plek. Denk daar maar eens aan als deze prachtige fladderaar te voorschijn komt om te profiteren van de zonnestralen in het voorjaar.

4. Kleine Vos

Al in het vroege voorjaar kan je genieten van de veelkleurige vleugels van dit kleine vlindertje. De basiskleur is oranje met een zwart-wit blokpatroon aan de voorkant. Op diverse plaatsen op de voor en achterzijde van de vleugels zitten zwarte vlekken en blauwe vlekjes.

5. Atalanta

Deze veelvoorkomende vlinder heeft zwarte vleugels met een fel contrasterende oranje band op de vleugels. De Atalanta is een trekvlinder die vanuit Zuid-Europa in het voorjaar naar onze tuinen komt om het nageslacht te regelen. De nieuwe generatie vlucht voor de winter weer naar warme gebieden.

Atalanta

6. Bont Zandoogje

Als jouw tuin in de buurt van een bos ligt heb je grote kans dat dit kleine vlindertje een komt kijken of er iets van van zijn gading is te vinden. Veel van deze vlinders in je tuin duidt op een probleem, ze hebben namelijk een voorkeur voor honingdauw van bladluizen. De vleugels zijn donkerbruin met opvallende gele vlekjes.

De overige veel voorkomende vlindersoorten in tuinen in ons land zijn:

  • Distelvlinder
  • Muntvlindertje (nachtvlinder)
  • Klein geaderd witje

 

 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment