Home Tuintips Welke wetten en regels gelden er wat betreft geluidsoverlast?

Welke wetten en regels gelden er wat betreft geluidsoverlast?

by Sander
Welke wetten en regels gelden er wat betreft geluidsoverlast

Waar heb je last van als je dicht langs een (snel)weg woont, lawaaiige buren hebt of wanneer je dicht bij een school woont? Inderdaad, geluidshinder. Misschien ervaar je zelfs erg veel geluidsoverlast. Wist je dat er in Nederland heel erg veel regels en voorschriften zijn die te maken hebben met geluid? Doordat het er zo veel zijn, is het makkelijk om het overzicht wat betreft geluidsregels te verliezen. Daarom bespreken we in dit artikel alle regels en voorschriften wat betreft geluid. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Mocht je geluidsoverlast ervaren, dan ben je niet de enigste. Heel Nederland wordt almaar lawaaiiger. Er zijn niet meer veel plekken in Nederland waar het echt stil is. Het probleem van het verdwijnen van stilte is, zodra het verdwijnt, komt het ook niet meer terug. Nog problematischer is dat als er tussen nu en 2030 niets gedaan wordt aan de geluidshinder, dan zal er meer dan ⅓ deel van Nederland te maken krijgen met een constante geluidsoverlast van meer dan 50 decibel. Gelukkig is de overheid al een tijdje bezig om proactief aan de slag te gaan met geluidsoverlast, dat is ook noodzakelijk zoals je ziet.

De regels wat betreft geluid wordt op verschillende niveaus geregeld. Zo heb je geluidsregels op Europees niveau, landelijk niveau en op regionaal niveau. Fijn al die regels, maar het is eigenlijk veel belangrijker dat de gemeente een grotere rol gaat spelen qua geluidsregels, want het is juist noodzakelijk dat het geluid geregeld wordt in de gemeente en in de nabije omgeving hiervan. Wat doe je namelijk als je buurman voor de zoveelste keer een feestje geeft en je ervaart geluidshinder buren of wanneer een projectontwikkelaar een industrieterrein besluit te bouwen bij jou in de buurt? Juist, je zal eerder naar de gemeente stappen dan naar de Europese Unie.

Hoe wordt het gemeten?

We weten nu dat de overheden op zowel nationaal als regionaal gebied zich bezighouden met de regels wat betreft geluidhinder. Het zijn wel ruime richtlijnen, zodat de gemeenten nog wel ietwat flexibel zijn omtrent geluidsregels. In het geval er sprake is van geluidsoverlast, moet het geluidsniveau in en rondom de desbetreffende woning worden gemeten. Er wordt dan gekeken naar een gemiddelde gedurende de hele dag, zodat er goed gekeken kan worden of het geluidsniveau binnen of buiten de perken blijft.

Er zijn wel degelijk wat verschillen wat betreft de metingen voor geluidsoverlast. Zo wordt er ook in de avond en ‘s nachts gekeken naar het gemiddelde geluidshinder, maar na 19:00 wordt het geluid wel wat strenger beoordeeld dan overdag. Logisch, want het moet ‘s avonds ook rustiger zijn, want mensen zijn op zoek naar rust en slaap. Er bestaan verschillende methodes en allerlei technieken om het geluidsniveau te meten. Deze verschillende methodes moeten ook worden toegepast, want alleen zo kun je nauwkeurig beeld krijgen van de geluidshinder op een bepaalde plek. Maar wat zijn de richtlijnen dan precies? Dat lees je hieronder.

De verschillende geluidsniveaus

  • In de stille natuur is de grens 20 decibel.
  • ‘s Nachts op straat is de grens 40 decibel.
  • In een gesprek is de grens zo’n 50-60 decibel.
  • Op een drukke weg is de grens 80 decibel.
  • Bij een popconcert is de grens 100 decibel.
  • Bij een pijngrens is de grens 140 decibel.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment