Home SoortenDieren Wespen bestrijden

Wespen bestrijden

by Sander
5 tips bij het kopen van een wespenval of wespenvanger

Wespen kunnen ‘s zomers veel overlast veroorzaken. Dit komt doordat wespennesten in of rond juli uitkomen. Wespen vindt je niet alleen buiten, maar ook binnen. Zo kunnen wespen zich vestigen in een spouwmuur. Veel mensen zijn bang voor wespen waardoor ze gaan slaan in de richting van deze insecten: laat dat nou juist de overlast doen verergeren.  Wat moet je doen als je een wespennest ontdekt in een spouwmuur? Of erger, als je een wespensteek hebt opgelopen?

Wespen in een spouwmuur

Wespen hebben nog wel eens de neiging om zich te vestigen in een spouwmuur. De spouw gaten in de muur worden gezien als ideale ingang voor het bouwen van een wespennest. Het is niet makkelijk om een wespennest te verwijderen. Je kunt er niet makkelijk bij tenzij je een deel van de muur weghaalt. Dit is vrijwel nooit een optie. Daarnaast kan je het niet bestrijden met particulier gif. Bijkomend nadeel is dat het nest vrij lang ongestoord opgebouwd kon worden. Hierdoor kunnen er veel meer wespen leven dan bij een gemiddeld wespennest. Dit gegeven en het feit dat de je er niet goed bij kan, maakt wespen in spouwmuur bestrijden een lastige klus. Je moet dus een specialist inschakelen. Ongediertebestrijders maken gebruik van gifgas dat in de spouwmuur wordt gespoten. Op deze manier kunnen wordt het wespennest vernietigd zonder dat de muur hoeft te worden afgebroken.

Niet zonder risico

Een wespennest verdelgen in een spouwmuur is niet geheel zonder risico. De wespen zullen zich aangevallen voelen, en zullen het nest met alle macht beschermen. Van alle wespensoorten in Nederland valt de hoornaar het meeste op. Dit komt doordat het een grote wesp is en door haar veelbesproken felheid als ze zich verdedigt. Een wespensteek is dus een groot risico wat je kunt oplopen wanneer je een wespennest zelf gaat verwijderen. Wespensteken kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn, en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn.

Wat moet je doen als je gestoken bent door een wesp?

Voor de meeste mensen geldt dat een wespensteek niet gevaarlijk is. Ben je gestoken? Dan moet je allereerst de angel van de wesp uit de huid halen. De plek kan daarna gaan jeuken en de gestoken plek zwelt een beetje op. Verkoeling in de vorm van ijsblokjes, aloë vera gel of calendulan zalf helpt om de jeuk en zwelling te verminderen. Meestal verdwijnt na een paar dagen de bult en bijbehorende overlast. Als de wespensteek in de buurt van je mond of keel plaatsvindt, kan het wel gevaarlijk zijn. Ook als iemand allergisch is kan een wespensteek gevaarlijk zijn . Wanneer de zwelling heel dik wordt of als je benauwd wordt of in shock raakt, moet je 112 bellen of een huisarts opzoeken.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment