Er zijn ongeveer 300 soorten wilg of salix. De bekendste in ons land zijn de knotwilg, de treurwilg, de bonte wilg en in tuinen zie je vaak een wilg op stam omdat deze klein blijft. De wilg is een stoere pionier die als eerste boom braakliggende terreinen inneemt. Ze zijn ook zeer belangrijk voor insecten vanwege de vroege bloei.
De katjes die sommige wilgen vormen zijn in feite het manlijke deel van de bloem. De vrouwelijke bloemen zijn klein en onopvallend. Een wilg wordt niet erg oud omdat het hout relatief zacht is. In ons klimaat betekent dat dat een wilg al relatief snel slachtoffer wordt van extreem weer, na een jaar of dertig. Wilgen zijn echte ‘waterpompen’ die vooral langs beken zijn te vinden. In de tuin hebben ze ook veel water nodig.
De Wilg (Salix) online kopen:
Wanneer snoei je een wilg?
De verschillende soorten wilgen snoei je in de winter of het voorjaar. In de zomer zijn ze indrukwekkend en rond september beginnen de bladeren te vallen. On het najaar verzamelen ze weer kracht voor het volgende seizoen.
Hoe snoei je een wilg?
Het snoeien van een wilg noem je in feite knotten. In het eerste jaar knip je de kroon geheel terug tot de gewenste hoogte. Het tweede jaar knip je de helft van de gevormde scheuten weg en het daarop volgende jaar de andere helft. Op deze manier ontstaat een prachtige dikke stam met een indrukwekkende kroon.
Deze methode pas je ook toe bij andere soorten wilgen zoals de treurwilg. Het ene jaar verwijder je de helft van de takken, de rest mag gewoon nog een jaar doorgroeien. In de instructiefilm op YouTube krijg je nog meer tips voor het knotten.
Het geschikte gereedschap voor het snoeien van een wilg
Het hout van de wilg is zachter dan dat van de meeste bomen. Toch heb je beslist wel een stevige en scherpe takken schaar of takken-zaag nodig als de boom wat ouder wordt. Een wilg op stam kan met een snoeischaar ook geknot worden. Een paar voorbeelden van geschikt gereedschap staan hieronder vermeld.
Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:
Weetjes over de wilg
- Een treurwilg (weeping willow) is niet zo genoemd vanwege de hangende takken maar omdat deze lijkt te huilen als het regent. Let er maar eens op als je een dergelijk prachtige boom in de regen ziet.
- Wilgen bevatten salicylzuur dat pijnstillend werkt bij mensen. Dat is echter niet bepaald aangenaam voor je maag. De Duitser Felix Hoffmann ontwikkelde eind 19e eeuw een chemische vervanger gebaseerd op dit zuur, het was minder schadelijk voor de maag en hij besloot het aspirine te noemen.
- Een wilg kweken is niet moeilijk, je knipt een tak af (waar dat is toegestaan) en zet die in vochtige grond. Na een paar weken kan je de eerste groei verwachten. Daarna niet vergeten om regelmatig te knotten en voor je het weet heb je een prachtige wilg binnen een jaar of 20. Een degelijk boom maakt de grond dan weer geschikt voor essen en eiken.
Meer artikelen over het snoeien van planten
- Aalbessen snoeien: hoe en wanneer snoei je een aalbes?
- Kersenboom snoeien: hoe en wanneer snoei je een kers?
- Spirea snoeien: hoe en wanneer snoei je een spirea?
- Japanse esdoorn snoeien: hoe en wanneer snoei je een Japanse esdoorn?
- Wanneer en hoe snoei je rozen?
- Druiven snoeien: wanneer en hoe?
- Jasmijn snoeien: hoe en wanneer snoei je een Toscaanse jasmijn?
- Salix snoeien: hoe en wanneer snoei je salix?
- Rhododendron snoeien: hoe en wanneer snoei je een rhododendron?
- Viburnum snoeien: hoe en wanneer snoei je een sneeuwbal?