Home Tuintips Dit zijn groenblijvende winterharde kruiden

Dit zijn groenblijvende winterharde kruiden

by Lara Klaassen

In de winter zijn groenblijvende wintervaste planten meer dan welkom in de tuin. Als ze ook nog eetbaar zijn is dat dubbele winst. Welke kruiden zijn geschikt? Dit zijn groenblijvende winterharde kruiden om de hele winter van te genieten. 

Blad- en struikkruiden

Bladkruiden als munt, dille en peterselie zijn minder winterhard dan struikachtige kruiden. Toch is het mogelijk om peterselie te oogsten in de winter. Hoe ouder de plant, hoe beter het gaat. Peterselie die je in februari in de koude kas zaait, is de volgende winter sterk genoeg om op een beschutte plek te overwinteren. Je kan er dan het hele jaar van oogsten. Dit is mogelijk zolang je maar het hart, de binnenste blaadjes, laat staan. In de winter gezaaide peterselie vraagt wat geduld, want het kan tot 4 weken duren voordat de zaden gaan kiemen. 

Munt houdt groene blaadjes zolang het niet vriest, maar verliest zijn blad als het te koud wordt. De plant sterft niet af: in het voorjaar lopen de wortelstokken onder de grond weer uit. De plant breidt zich elk jaar op deze manier uit. 

Veel eenjarige planten sterven af voor de winter. Op een beschutte plek kan Goudsbloem (Callendula officinalis) nog lang doorbloeien en blijven staan. Ook Siererwt (Lathyrus) die tegen een gevel groeit, uit de koude wind en in de zon, kan in de winter nog groen blijven. 

Goudsbloem geeft kleur in een zachte winter

Groenblijvende, winterharde kruiden zijn Citroenmelisse en Dille. Citroenmelisse doet het goed in dressings en als thee. Dille is decoratief en zaait zichzelf uit, zodat in het voorjaar vanzelf ook nieuwe plantjes opkomen. 

Voor bladkruiden geldt dus dat je een beetje geluk moet hebben met het weer. Wil je iets meer zekerheid dat je kruiden groen blijven in de winter? Zet ze dan in een kas tegen de gevel van een huis of schuur.  

Winterharde struikkruiden

Robuuste struikkruiden zijn tijm, laurier en rozemarijn. Ze hebben houtige stelen en zijn meerdere jaren oud. Deze struikkruiden zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Daar is het veel warmer dan in Nederland. 

Laurier (Laurus nobilis) is bijvoorbeeld een struik, die van warmte houdt. Op beschutte plekken in de stad, bijvoorbeeld tegen een warme muur, kan deze struik de Nederlandse winter overleven. Als het langdurig vriest, kan de plant alsnog doodgaan. Vooral als de grond nat is. Tot -10 graden Celsius houdt de Laurier het goed vol. Als het meer dan twee dagen vriest, is het aan te raden de plant in te pakken met bobbeltjesplastic of een doek.  

rozemarijn met rijp

Zijn er variëteiten van rozemarijn winterhard? Ondanks het mediterrane karakter van de rozemarijn, zijn de variëteiten “Hill Hardy’ en ‘Blue Winter’ bijzonder winterhard. Ze doorstaan temperaturen tot -15 graden Celcius. Verder is rozemarijn winterhard als de struik al een aantal jaren oud is. Gaat het enkele dagen matig tot streng vriezen, dan wordt dit zelfs grote planten te veel. Je kan de plant met jute, vlies of riet inpakken totdat de vorst over is. 

Tijm groeit ook in de bergen en kan goed tegen vorst. De blaadjes vallen bij langdurige vorst af, maar groeien in het voorjaar weer aan. 

Nog een laatste tip: geef geen water aan planten tijdens een matige tot strenge vorstperiode. Het water zakt overdag de bodem in en kan in de koude nacht juist schade aanrichten aan de wortels van de planten. Bij vorst houd je de grond zo droog mogelijk, bij potten geef je zeer beperkt water. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment