Home Tuinklussen Zaaien versus planten

Zaaien versus planten

by Sander

Als je planten in de tuin wilt, kan je kiezen tussen opkweken uit zaad en het plaatsen van voorgekweekte planten. Beide opties hebben voordelen en nadelen en het ligt aan je voorkeuren wat de beste optie voor je is. Planten kopen is als het ware het nemen van een shortcut waarbij je moeite bespaart, maar waarbij je ook een deel van het groeiproces en de levenscyclus van de plant mist. Kweken uit zaad heeft nog het voordeel dat de planten zich aanpassen aan jouw tuin, terwijl voorgekweekte planten zijn aangepast op de condities waaronder ze opgekweekt zijn.

Zaaien

Grote voordelen aan zaaien zijn dat je meer keuze hebt qua variëteiten en dat zaad aanschaffen goedkoper is dan gekiemde planten kopen. Planten opkweken uit zaad kost vanzelfsprekend meer tijd en moeite dan planten kopen. Het feit dat het meer tijd kost, betekent ook dat je eerder in het jaar moet beginnen voor hetzelfde resultaat. Ook heb je er wat materialen en ruimte in huis, serre of kas voor nodig voor soorten die je niet op hun definitieve plek zaait.

Behandeling per soort

Hoe zaadjes het beste gezaaid kunnen worden, hangt van de soort af. Kleine zaadjes kunnen het beste in een zaaischaal of -kist, terwijl grote zaadjes beter in een pot kunnen. Zaadjes die warmte nodig hebben om te ontkiemen en groeien, kunnen op een warme plek worden gezet. Sommige groenten kunnen beter meteen op hun definitieve plek worden gezet vanwege hun wortels, zoals bieten, rapen en wortelen. Voor andere soorten is het juist gunstig om ze te verplaatsen, omdat ze dan beter wortelen.

Uitplanten

Als je planten zijn gekiemd en groter worden, is het vaak nodig om ze uit te planten of uit te dunnen. Uitplanten is het verplaatsen van jonge planten uit een kweekbed, zaaischaal of zaaipot naar hun definitieve plek in de grond. Let daarbij op het behoud van de wortels en plaats ze direct over om uitdroging te voorkomen.

Uitdunnen

Uitdunnen is nodig bij planten die op hun definitieve plek zijn gezaaid en waarbij de planten te dicht op elkaar staan om goed verder te groeien. Bij het uitdunnen haal je de zwakste of kleinste planten eruit, om zo ruimte te geven aan de goed groeiende planten om verder te groeien. Op deze manier selecteer je de beste planten en verklein je concurrentie om licht, water, ruimte en grondstoffen. Als je de kleine plantjes er in het geheel uithaalt, kan je ze nog in potjes zetten en aan je buren geven of ruilen met je buren.

Planten

Planten kopen is makkelijker dan ze uit zaad opkweken. Als je planten koopt, is al het beschreven werk niet meer nodig en kunnen ze zo in de tuin geplaatst worden. Wees daarbij voorzichtig om de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Geef de plant genoeg water voor of na het planten. In de lente kunnen planten overdag geplant worden, bij voorkeur als de zon niet schijnt. In de zomer is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te planten om uitdroging en verbranding te voorkomen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment