Home Tuinklussen Zelf compost maken

Zelf compost maken

by Sander
Zelf compost maken

Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om je tuin mooier en gezonder te maken. Een simpele DIY is het maken van compost. Compost is een ideale voedingsbron voor bloemen en planten en een composthoop is absoluut heel eenvoudig zelf te maken. Er zijn verschillende compostvaten te koop in diverse maten, dus er is er altijd een die in jouw tuin past. Geef het vat een plaatsje in de zon, plaats het op wat tegels zodat het vocht eruit kan lopen en vul de onderste tien centimeter met wat grove takken.

Recyclen maar!

Als het vat een mooi plaatsje in de tuin heeft gekregen en de bodem is opgevuld met takjes, kun je er direct jouw gft-afval in gooien. Bladeren, bloemen- en plantenresten, maar ook fruit, groenten en koffieprut of theezakjes mogen erin. Deksel erop en recyclen maar. De natuur doet zijn werk, je moet alleen af en toe even helpen door het afval door te roeren, zodat er weer lucht bijkomt en het verteringsproces op gang blijft. Meestal duurt het een aantal maanden voordat het compost geworden is, afhankelijk van de tijd van het jaar en de temperaturen.

Voeding voor de tuin

Als het afval lang genoeg in het vat heeft gezeten en grotendeels tot compost geworden is, haal je de onderste laag eruit en laat dat nog even op een droge plaats verder indrogen. Daarna kun je de compost overal in de tuin gebruiken als verse voedingsbodem voor je bloemen en planten. Het restje dat nog niet genoeg afgebroken is, doe je gewoon weer terug in het compostvat voor de volgende ronde. Zelf compost maken is niet alleen makkelijk, maar ook goed voor het milieu. Daarnaast is het ook gewoon leuk om met de natuurlijke processen in je tuin bezig te zijn.

Bladcompost in een zak

Zelf compost maken kan nog simpeler door afgevallen bladeren in de herfst in een ruime plastic zak te stoppen, deze goed aan te stampen en dicht te knopen. Daarna nog even een paar gaatjes prikken waardoor er zuurstof bij en vocht uit kan en het composteren gaat beginnen. Leg de zak op een droge plaats, zodat er geen regen bij komt en in de lente heb je een prima zak compost, die je zo weer in de tuin kunt gebruiken.

Zelf een compostvat maken

Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je ook nog zelf je compostvat maken. Er zijn verschillende varianten mogelijk, zowel van hout als van steen of plastic. Voor de houten versie kun je gewoon latten of zelfs pallets gebruiken. Een plastic compostbak maak je heel eenvoudig van een opbergbak, waar je aan de onderkant gaten in maakt, of van een vuilnisbak met deksel, die je op stenen plaatst. De stenen variant is misschien nog wel het makkelijkst. Je bouwt ‘m door aan drie kanten muurtjes te maken en aan een kant een deurtje van hout en gaas. Zo kan er voldoende lucht bij komen en licht de compost toch beschut.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment