Home Tuinklussen Zelf een overkapping maken van kunststof platen

Zelf een overkapping maken van kunststof platen

by Sander

Nog even en het voorjaar breekt weer aan. Meestal is dit het startschot om ook de tuin op orde te brengen en nieuwe plannen te maken. Wil je in de zomer volop kunnen genieten, dan is het voorjaar de tijd om je plannen te realiseren. Wil jij een overkapping over het terras? Wie een beetje handig is en kan klussen maakt de overkapping gewoon zelf. Dit scheelt je niet alleen aanzienlijk in uitgave, maar ook kies jij de materialen gewoon zelf, waardoor je de overkapping écht op maat maakt.

Welke vorm overkapping?

Je kunt een overkapping zo uitgebreid of eenvoudig houden als je zelf wilt. Wat is voor jou/ jullie de belangrijkste reden om een terrasoverkapping te maken? Moet hij volledig afgesloten kunnen worden en voorzien zijn van schuifpuien? Of gaat het om een overkapping die slechts ten dele het terras omslaat? Je kunt zelf aan de slag gaan met het ontwerp, maar ook online kun je handleidingen vinden voor het bouwen van diverse type terrasoverkappingen. Je vindt alles terug in de handleiding, zoals bouwtekeningen, benodigd materiaal en gereedschap. Het eenvoudigste is het om te kiezen voor een houten constructie (vurenhout en hardhout zijn populair en geschikt). Een aluminium constructie is natuurlijk lastiger te realiseren en zelf op maat te maken.

Kunststof platen, ideaal voor de terrasoverkapping

Vrijwel niemand kiest ervoor om een terrasoverkapping van echt glas te maken. Glas is breekbaarder en duurder. Een terrasoverkapping wordt vrijwel altijd afgedekt met kunststof platen. In vrijwel de meeste gevallen wordt er dan gekozen voor het materiaal polycarbonaat, omdat polycarbonaat platen bijzonder geschikte eigenschappen kennen voor een overkapping.

Wat zijn de voordelen van polycarbonaat platen?

Polycarbonaat kent enkele zeer goede eigenschappen waardoor zij perfect inzetbaar zijn voor terrasoverkappingen:

 • Ze zijn volledig op maat te bestellen.
  • Het product scheurt niet bij verwerking.
  • Polycarbonaat is in vele diktes verkrijgbaar, afhankelijk van de constructie van je terrasoverkapping kies je de geschikte dikte (i.v.m. draagkracht van de constructie).
  • Polycarbonaat is vrijwel onbreekbaar. Dit houdt ook inbrekers tegen.
  • Deze kunststof heeft UV bestendige eigenschappen, waardoor je niet verbrand in de zon als je achter dit glas zit.
  • Polycarbonaat is bij de speciaalzaak ook verkrijgbaar in smoked glas uitvoeringen.
  • Praktisch onbrandbaar. Brandgevaar wordt hiermee zeer gereduceerd.
  • Polycarbonaat is ook in een kras vaste versie verkrijgbaar, waardoor het eventuele oplopen van krassen tot nihil wordt teruggebracht.

Voor het maken van een terrasoverkapping wordt echter niet snel gekozen voor de geheel krasbestendige versie. Polycarbonaat krast allereerst niet zo heel erg, krasvast wordt daarom alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt, zoals bij een geluidswand langs de snelweg.

Bestellen? Ga online naar de leverancier

Enthousiast geworden? Je bestelt polycarbonaat platen bij voorkeur bij de leverancier, zo betaal je niet alleen de laagste prijs, maar tref je ook het grootste assortiment. De leverancier zaagt de platen ook nog op maat, waarna ze netjes bij jou thuis worden afgeleverd.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment