Home Tuingereedschap Zelf een schutting in de tuin maken? Dit heb je nodig!

Zelf een schutting in de tuin maken? Dit heb je nodig!

by Sander
Zelf een schutting in de tuin maken Dit heb je nodig!

Een schutting in de tuin plaatsen is een precisiewerkje dat je kan overlaten aan de vakman. Maar een handige doe-het-zelver kan het ook met het juiste materiaal, een goede instructie en het passende gereedschap. Een schutting is ideaal in een onderhoudsvrije tuin.

Het juiste materiaal

Hout wordt in vrijwel alle gevallen gebruikt om een schutting te maken in de tuin. Slechts weinigen tuineigenaren kiezen voor beton. Hout is ook beslist een goede keuze voor een schutting. Er zijn vele mogelijkheden en voor iedere tuin is er het juiste materiaal. Het duurste hout is niet altijd het meest duurzaam of meest geschikt voor je schutting. Kijk op het net naar de meest gebruikte soorten hout en de eigenschappen daarvan. Met een dergelijke goede voorbereiding kan je dan het gesprek aan met de vakman in de speciaalzaak.

Een goede instructie

Misschien heb je genoeg ervaring om zelf een schutting te ontwerpen. Op het net kan je anders voldoende bouwtekeningen vinden die geen kapitaal hoeven te kosten. Tenzij je erg zeker van jezelf bent, kan je beter voor een beproefd concept kiezen. Hou bij het plaatsen van een schutting ook altijd rekening met de grond waarin deze wordt gezet. In ons land kunnen zowel vocht als droogte de grond behoorlijk beïnvloeden.

Passend gereedschap

Bekijk ook eerst even welk gereedschap je beschikbaar hebt. Het onderstaande lijstje kan je als checklist gebruiken voor het minimum om efficiënt een schutting te maken.

Accu boormachine

Werken met een boormachine met snoer levert vaak meer problemen op dan nodig is. Een accu boormachine zorgt voor veel meer gebruiksgemak en veiligheid. De ontwikkeling van accu’s en batterijen is ook niet voorbij gegaan aan dit soort gereedschap. Met de moderne accu boormachine beschik je zowel over kracht als gebruiksduur die het werken prettig maken. Uiteraard kan je met de juiste accu boormachine ook het schroefwerk snel en goed regelen.

Zaagtafel

Een zaagtafel is niet absoluut noodzakelijk, maar beslist wel praktisch. Met een zaagtafel heb je gewoon veel meer mogelijkheden dan met een afkortzaag alleen. Als je niet voor complete schermen kiest, zal je het hout geschikt moeten maken voor de schutting. Dat betekent ook groeven maken, wat je met een afkortzaag niet gaat lukken. Een zaagtafel geeft je bovendien veel meer gebruiksgemak bij het gereedmaken van de planken voor de schutting. Beschik je zelf niet over een zaagtafel, informeer dan eens bij vrienden of kennissen of je er een kan lenen.

Schuurmachine

Het meest efficiënt is om de planken voor de schutting zelf te schuren vlak voordat je ze gaat plaatsen. Als het hout kort voor het beitsen is geplaatst, neemt dat de beits veel beter op en biedt het daardoor extra bescherming. Met de hand schuren kan uiteraard ook, maar vergis je niet hoeveel extra tijd en inspanning dat kost. Laten schuren bij de leverancier van het hout is ook een mogelijkheid als je meteen aan de slag gaat. Informeer dan wel eerst naar de extra kosten om onnodige verrassingen te voorkomen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment