Home Vijvers Zelf een vijver in elkaar zetten met deze stappen!

Zelf een vijver in elkaar zetten met deze stappen!

by Sander
Zelf een vijver in elkaar zetten met deze stappen

Wil jij ook een prachtige vijver in je tuin, maar weet je niet hoe? Geen zorgen! In deze blog wordt alles uitgelegd over hoe je een eigen vijverrand in elkaar kunt zetten voor een prachtige vijver in jouw tuin!

Stap 1: Wat voor vijver wil je hebben? 

Het is belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat voor vijver je wilt hebben. Wil je er vissen in? Of gewoon wat planten en een fontein? Dit zijn allemaal belangrijke aspecten waar je aan moet denken. Wil je een koivijver? Dan moet je rekening houden met de grootte van de vijver. Koi vissen hebben veel ruimte nodig en kunnen erg groot worden.

Stap 2: Wat voor bodem wil je in je vijver? 

Er zijn verschillende types bodems die je kunt gebruiken voor het aanleggen van een vijver:

  1. Voorgevormde kuip
  2. Vijverfolie

Een voorgevormde kuip is van kunststof gemaakt en is de makkelijkste manier om een eigen vijver aan te leggen. Het is een kwestie van een gat graven waar de kuip in past en de kuip erin leggen. Makkelijker kan het niet toch?

Als je kiest voor vijverfolie heb je het voordeel dat je de vijver de vorm kunt geven die jij wilt. Je kunt hiermee ook grotere vijvers maken dan met een voorgevormde kuip. Vijverfolie is te verkrijgen in verschillende materialen: rubber, polytheen en PVC. Kies je voor rubber? Dan heb je ook geen beschermende onderlaag nodig! Bij polytheen en PVC folie is er wel een beschermende onderlaag nodig om lekkage te voorkomen. 

Stap 3: Bepaal de afmetingen

Heb je besloten wat voor materiaal je wilt gebruiken? Dan is het tijd om te kijken naar de afmetingen en de vorm van de vijver. Je kunt ervoor kiezen voor een strakke en moderne stijl door een rechthoekige of vierkante vijver aan te leggen. Wil je wat elegants en sierlijk? Dan zijn ronde vormen een mooie keuze. 

Heb je de afmetingen bepaalt? Dan is het tijd om te graven! Zorg ervoor dat als je vijverfolie gebruikt ook een beschermende onderlaag aanschaft! Is er op het gebied kans dat er wortels door gaan groeien? Zorg er dan voor dat je een worteldoek als eerste aanbrengt. Vervolgens plaats je het vliesdoek(de beschermende onderlaag) aan en daarboven op de vijverfolie.

Stap 4: Kies een vijverrand

Nu is je vijver al bijna af! Nu ziet het er natuurlijk nog wel wat karig uit, maar door een vijverrand toe te voegen krijg je al veel meer sfeer! Er zijn veel mogelijkheden om een vijverrand te maken. Zo kun je gebruik maken van linia palissade of natuurstenen. 

Stap 5: Vul de vijver

De laatste stap is natuurlijk de vijver vullen met water. Kies planten uit die geschikt zijn voor je vijver zoals waterlelies. Als laatste stap kun je vissen toevoegen als je ervoor hebt gekozen om een visvijver te maken. Zorg er ten slotte voor dat je de vijver goed onderhoud, zodat je kunt blijven genieten van een prachtige vijver in jouw tuin!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment