Home TuinklussenMaaien Zelf je grasmaaier slijpen? Zo doe je dat!

Zelf je grasmaaier slijpen? Zo doe je dat!

by Rosalyn van Moorselaar
Zelf je grasmaaier slijpen? Zo doe je dat!

Zelf je grasmaaier slijpen? Een grasmaaier waar de bladen bot van zijn geworden, brengt een hoop narigheid met zich mee. Een bot mes kan een grasspriet niet meer netjes afsnijden, want gras is nu eenmaal een sterke plant. Het onzorgvuldig maaien omdat de messen niet meer scherp genoeg zijn, veroorzaakt wondjes in het gras. Hierdoor wordt het normaal zo sterke gras gevoelig voor ziektes en schimmels. Ook ongedierte profiteert van beschadigd gras.

Ben je benieuwd welk type grasmaaier voor jouw gazon geschikt is en welk merk en model dan het beste is getest? Wij hebben de beste 15 modellen in een uitgebreid onderzoek in kaart gebracht. Zo koop jij de beste grasmaaier voor jouw tuin!

Maaien met een handgrasmaaier of een grasmachine waarvan de bladen niet meer scherp genoeg zijn, kan een mooi gazon in korte tijd bederven. Maar ook voor de grasmaaier zelf is een bot mes een probleem. Er moet dan veel meer kracht gezet worden om de grassprieten af te snijden. Dat merk je zelf als je achter de handgrasmaaier extra moet duwen om het gazon te maaien. Maar ook een grasmaaimachine met motor moet die extra kracht opbrengen. Het gevolg daarvan is dat er meer brandstof wordt verbruikt en de slijtage toeneemt.

Hoe vaak moet je een grasmaaier slijpen?

Het spreekt voor zich dat het afhankelijk is van het gebruik dat je maakt van je grasmaaier. Maar als jij een efficiënte keuze hebt gemaakt voor wat betreft de hoeveelheid gras die je moet maaien, is het meestal gewoon noodzakelijk om de messen ieder jaar een keer te (laten) slijpen. Uiteraard is het een keuze om de messen te laten slijpen door een professional, deze beschikt over de materialen en de vakkennis die nodig is om de grasmaaier weer in de juiste conditie te krijgen. Maar zelf de grasmaaier slijpen, kan ook met de tips die je hieronder vindt.

Waarschuwing! Als je zelf je grasmaaier gaat slijpen, let dan altijd op met de scherpe messen waar je mee aan het werk gaat!

grasmaaier slijpen

Kooimaaier slijpen

Benodigdheden:

 • Slijppasta
 • Spons

Diamant Slijppasta 250 ML

Toepassing: voor controle van de oppervlaktestructuur. Pasta op de bewerkte delen opbrengen en deze op elkaar bewegen. De gelijkmatigheid van de kleurlaag geeft informatie over de kwaliteit van de bewerking.

Prijs: € 30,87 op Bol.com


Ga te werk volgens het volgende stappenplan

 1. Het ondermes moet de horizontale cilinder raken. Dat is bij de meeste kooimaaiers te doen door een aantal schroeven bovenop het ondermes te verwijderen. Wees voorzichtig en kijk uit dat het de schroeven met beleid losmaakt.
 2. Hierna verwijder je de C-clips van de kooimaaier.
 3. Achter het wiel kan je nu bij de stervormige aandrijving waarmee de messen in je kooimaaier zijn vastgezet. Haal deze eraf en wissel van kant. Hierdoor gaan de messen dus de andere kant opdraaien dan gebruikelijk is. Hierdoor kan de voorkant van de messen worden geslepen.
 4. Breng de slijppasta aan op de scherpe kant van de messen. Wees uiterst voorzichtig want ook een bot mes kan lelijke wonden veroorzaken.
 5. Als je alle messen hebt voorzien van slijppasta, gaat beweging het werk voor je doen,. Een paar minuten rondlopen met de kooimaaier is de volgende stap.
 6. Omdat de messen in je maaier nu andersom draaien dan gewoonlijk worden de scherpe kanten waarmee je normaliter het gras maait nu geslepen door de slijppasta tegen de cilinder. Een paar minuten flink rondstappen is meestal voldoende.
 7. Verwijder met de spons de eventueel overgebleven pasta. Doe dit zorgvuldig zodat er geen materiaal op je gazon terecht komt
 8. Zet de kooimaaier weer terug in de originele staat. Controleer dat de C-clips en schroeven goed zijn bevestigd voordat je de machine weer in gebruik neemt.
zelf grasmaaier slijpen

Cirkelmaaier slijpen

Om een cirkelmaaier te slijpen heb je de volgende zaken nodig:

 • WD-40
 • Staalborstel
 • Slijptol
 • Bankschroef

De stappen om een cirkelmaaier te slijpen

 1. Om bij de messen van je cirkelmaaier te komen, draai je deze op zijn kant. Wees voorzichtig als je in de buurt komt van de messen vanwege de scherpte daarvan.
 2. Het snijmes zit vast met een stevige bout in het midden van de messen. Met de WD-40 kan je deze op een redelijke eenvoudige manier losmaken zonder dat je te veel kracht moet zetten in de buurt van de messen
 3. Als je met de messen aan de gang gaat, bevestig je deze eerst in een bankschroef. Overtuig je ervan dat het mes stevig genoeg is vastgeklemd voordat je volgende stap neemt.
 4. De messen zijn door het gebruik beslist erg vuil geworden. Met de staalborstel kan je dit vuil verwijderen zodat je goed kan zien wat je doet als je gaat slijpen.
 5. De slijptol gebruik je om het mes weer goed scherp te maken, ga met beleid te werk en werk zorgvuldig het gehele mes af voor het beste resultaat. Met een jaarlijkse slijpbeurt is een mes redelijk snel weer perfect scherp te krijgen.
 6. Bevestig de messen weer met de bout en vergeet niet om de grasmaaier te balanceren.

Even een stukje proefmaaien maakt duidelijk of de onderhoudsbeurt een succes is geweest.

Lees ook: De kunst van het grasmaaien

Regelmatig de bladen slijpen

Als jij je grasmaaier regelmatig slijpt of dat door de professional laat doen, zal je merken dat het grasmaaien niet alleen minder moeite kost maar ook een beter resultaat oplevert voor je gazon. Ook de levensduur van de grasmaaier zal verlengd worden door regelmatig de messen te slijpen. Dit is tenslotte de plaats waar de kracht wordt uitgeoefend.

Vergeet ook niet je grasmaaier na iedere maaibeurt goed schoon te maken en aandacht te schenken aan de andere onderdelen van deze kostbare machine. Dan zal je vele maaibeurten kunnen verwachten.

De beste grasmaaiers van 2021!

Ben je benieuwd welk type grasmaaier voor jouw gazon geschikt is en welk merk en model dan het beste is getest? Wij hebben de beste 15 modellen in een uitgebreid onderzoek in kaart gebracht. Zo koop jij de beste grasmaaier voor jouw tuin!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment