Home Tuintips Zelf je tuin aanleggen of een hovenier inschakelen?

Zelf je tuin aanleggen of een hovenier inschakelen?

by Sander
Zelf je tuin aanleggen of een hovenier inschakelen

Met de lente voor de deur is het hoog tijd om je tuin eens goed onder de loep te nemen. Voor veel mensen is dit het juiste moment om de tuin opnieuw in te richten. Er komt veel kijken bij je tuin herinrichten. Want waar let je op? Waar moet je precies rekening mee houden? Als je tuin momenteel niet aan de wensen voldoet, is het goed om na te denken over verandering. Je kunt er dan voor kiezen om zelf de schouders eronder te zetten en de tuin op te knappen, maar het is ook mogelijk om een hovenier in te schakelen. Wat is nu eigenlijk de beste keuze? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje en helpen we je bij het maken van de juiste beslissing. 

Voor- en nadelen van de tuin zelf aanleggen 

Het grootste voordeel van het zelf aanleggen van de tuin is dat je hiermee flink wat geld kunt besparen. Je hoeft immers geen geld uit te geven om een deskundige het werk te laten doen. Dat geld kun je vervolgens weer gebruiken voor duurder materiaal of voor de aanschaf van kwalitatieve tuinmeubelen. Houd er echter wel rekening mee dat er veel komt kijken bij de aanleg van een nieuwe tuin. Zeker als je het groots aan wilt pakken. Je moet niet alleen over de juiste materialen en gereedschap beschikken, maar ook kennis en ervaring is noodzakelijk voor het succes van de aanleg. 

Als je er zeker van wilt zijn dat de tuin goed aangelegd wordt en straks aan alle wensen voldoet, kan een hovenier een betere optie zijn. Je kunt ook voor een combinatie kiezen. Bespaar bijvoorbeeld arbeidsuren door de tuin zelf al geheel leeg te halen en laat het opnieuw inrichten aan een professional over. 

Voor- en nadelen van het inschakelen van een hovenier 

Een hovenier is gespecialiseerd in de aanleg van nieuwe tuinen. Bovendien beschikt deze over jarenlange ervaring en kennis. Hierdoor kan hij advies geven om het tuinontwerp geheel naar wens te maken. Zo komen er ook innovatieve ideeën tot stand, die wellicht nog niet eens bij je opkwamen. Ook is het een groot voordeel dat je hier zelf geen omkijken meer naar hebt en de tuin meestal binnen enkele dagen geheel aangelegd is. Zo bespaar je veel tijd en hoef je enkel nog te genieten van het eindresultaat. Wist je dat het bij veel hoveniers ook mogelijk is om een contract af te sluiten voor het tuinonderhoud? Als je zelf weinig tijd hebt om de tuin te onderhouden of het je ontbreekt aan groene vingers, is dit dan ook een goede manier om toch van een mooie tuin te genieten. 

Wel moeten we als kanttekening plaatsen dat een hovenier uiteraard extra kosten oplevert. Wanneer je een beperkt budget hebt, kan het ook voordelen hebben om de tuinaanleg toch voor een groot deel zelf te doen. Wil je de tuin toch door een deskundige aan laten leggen en tegelijkertijd besparen op de kosten? Vraag dan meerdere offertes op bij verschillende hoveniers uit de buurt. De prijzen willen nog weleens uiteen lopen. Door te vergelijken, kun je eenvoudig extra geld besparen. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment