Home TuinklussenDoe-het-zelf Zelf kiemgroenten kweken

Zelf kiemgroenten kweken

by Lara Klaassen

Kiemgroenten zijn de plantjes van groenten, die net uit het zaadje zijn gegroeid. De kleine plantjes zijn heel gezond. Ze zijn lekker in salade, op brood en in soep. Tuinkers en taugé ken je vast wel. Maar wist je dat er ook kiemen zijn van linzen, radijs of broccoli? Zelf kiemgroenten kweken is leuk, makkelijk en snel. In enkele dagen kan jij je eigen kiemgroenten eten. 

Er zijn drie manieren om kiemgroenten te kweken. 

1. Kiemgroenten kweken op watten

Deze manier van kweken is geschikt voor tuinkers, rucola, zonnebloempitten, mosterdzaad (pittig!) en tarwegras (voor in groene smoothies). 

Je gebruikt een schotel of een plastic bakje. Bijvoorbeeld de plastic verpakking van tompouces of ander gebak. Zo’n bakje bestaat uit een donkere plastic onderkant en een doorzichtige plastic deksel. 

Belangrijk is dat je voor je begint met heet water en afwasmiddel de schotel of het bakje hebt schoongemaakt. Leg er watten of een laag keukenpapier is. Dit houd je voortdurend vochtig, maar niet nat. Er mag geen water op staan! 

Strooi er een laagje zaadjes op. Zorg ervoor, dat er tussen elk zaadjes ruimte is. Dek het bakje af met de deksel of dek de schotel af met plasticfolie. Prik gaatjes in de folie. Als de zaadjes gekiemd zijn tot een miniplantje, kan de folie er af. Heb je een hogere deksel op je bakje? Maak er wat gaten in van 1 bij 1 cm en laat de deksel erop zitten. 

Hou de watten vochtig, maar niet nat. Zet de schotel of bak op een lichte, warme plek maar niet in de volle zon. Na 5 tot 10 dagen heb je heerlijke kiemgroenten. 

Je kan ook een kweekset kopen, dan weet je zeker dat het water goed doorloopt. 

2. Kiemgroenten kweken in een glazen kweekset

Deze manier van kweken heeft als voordeel dat de kiemen los en schoon in een glazen pot liggen. Als ze klaar zijn, kan je ze zó eten. Geschikt zijn wat dikkere kiemen, zoals linzen, radijs en taugé. Preikiemen en alfalfa zijn dunner, maar ook geschikt. 

Kiemgroenten kweken in een kweekset is makkelijk als je er dagelijks aandacht aan besteedt. Volg dit schema en je hebt in een aantal dagen lekkere kiemen:

Spoel de zaden en giet af. Haal gebroken zaadjes eruit.

Week de zaden in een laagje water. Hoe lang de zaden moeten weken in water, hangt af van de soort. Kijk op de verpakking hoe lang jouw zaden moeten weken. 

Gedurende enkele dagen doe je 2 keer per dag steeds hetzelfde: spoel, giet af, repeat. Zo houd je bacteriën buiten de kiemen en kunnen de kiemen ongestoord groeien. 

Door een kweekset te gebruiken, zet je het glas makkelijk op z’n kop. Zet de set op een lichte plek, niet in de zon. 

3. Kiemgroenten kweken in potgrond

Met een bloembak met grond creëer je een minimoestuin op je vensterbank of in de keuken. Gebruik een mengsel van half potgrond, half zand. Bij voorkeur stekgrond, omdat hier meer voedingsstoffen in zitten. Door het zand kan je de kiemplantjes makkelijk uit de grond trekken als je ze oogst.

Ook bij deze methode gebruik je het beste de eerste dagen plasticfolie om de warmte vast te houden. Er zijn ook kweeksets te koop met een groene plastic onderkant en een plastic kap.  

Deze manier van kweken is geschikt voor alle soorten kiemen. Bijvoorbeeld rode biet, rode kool, broccoli, radijs, prei, linzen en taugé. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment