In de zomervakantie brengen kinderen meer tijd door in de tuin. Er zijn tal van leuke projecten die je met de kinderen kan doen. Weg van de i-pad, ga mee de tuin in.
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig naar alles wat er in de tuin leeft. Deze tuinprojecten zijn in een middag te realiseren en je hebt er nog lang plezier van. Betrek kinderen bij de planning en besluitvorming.
Welk materiaal je gebruikt, de kleurtjes verf, als je kinderen laat meebeslissen zijn ze gemotiveerd om mee te werken en megatrots op het resultaat. En voor een Behangersbij (die bestaan echt!) maakt het niet uit als de buitenkant van het insectenhotel met dinosaurusstickers is volgeplakt of roze met glitters is.
Project 1: Leeuwenbekjes in pot
Een stoer project is het planten van Leeuwenbekjes. Het Leeuwenbekje (Antirrhidum) is een plant die in de tuin al snel aan de wandel gaat, doordat het zaad zich verspreid. Voor het project koop je een mooie, stevige plant in het tuincentrum.
Laat de kinderen een terracotta pot beschilderen met leeuwenkoppen. Plakaatverf is prima, als de pot droog is lak je hem samen af met een waterdichte lak. Neem wel een pot met gat eronder en zet die op een schotel. Na het drogen, kan de plant in de pot. Gebruik compost om de pot voor een derde te vullen, haal de plant uit de container en plaats die in de pot. Vul goed aan met aarde. Kijk mee dat de kids de aarde niet te hard aandrukken. Doe dit buiten op een krant, zo kunnen de kinderen lekker kliederen.
Kies samen een plekje, in de zon of halfschaduw. De Leeuwenbek trekt hommels aan, die er helemaal in kruipen. De bloem sluit zich over de rug van de hommel. Heel leuk om samen met kinderen te bekijken. De bloem is ook eetbaar, maar doe dit alleen met biologische planten. De planten uit het tuincentrum zijn niet eetbaar.
Project 2: een tipi in de tuin
Koop lange bamboestokken of gebruik electriciteitsbuizen. Geef de kids een stuk touw en lappen stof en laat ze zelf in een hoekje van de tuin een tipi maken. Help alleen als het nodig is. Het zal er niet mooi uit zien maar het plezier is er niet minder om.
Project 3: ijsblokjes maken
Verzamel eerst samen kleine eetbare dingen in de tuin: frambozen, bloemen van de Oost-Indische kers, viooltjes, rozenblaadjes, bosbessen, takjes tijm, muntblaadjes. Vul een ijsblokjeshouder voor de helft met water en leg de bloemen, blaadjes, bessen en takjes in de vakjes. Vullen met water en in de vriezer. Lekker in de siroop.
Project 4: geurballen maken
Heb je lavendel, salie, munt of citroenmelisse in de tuin? Met andere aromatische planten kan het ook. Pluk samen de kruiden en hang ze aan een touwtje op een droge plek voor een week in de zon of droog ze een half uur op 40 graden in de oven.
Maak van restjes stof een bal. Met textiellijm kost het minder tijd en is het voor kinderen minder een geduldwerkje. Laat een opening open en vul de ballen met kruiden gemengd met hooi (te koop bij de dierenhandel of van het weiland). Naai dicht en klaar! Leuk om mee over te gooien in de tuin. Of hang met een draadje in de kast, maar kies dan geen textielllijm.
Project 5: maak een water- en zandplek
Spelen je kinderen graag met auto’s? Versla Mario Kart en maak buiten een dirttrack. Kies een hoekje in de tuin van ongeveer een vierkante meter. Bijvoorbeeld in de border tussen de struiken.
Maak een kuil van 10 cm diep, doe dit samen met de kids. Het hoeft niet overal gelijk te zijn. Zandbakschepjes werken prima. Bewaar de aarde in een emmer. Knip een grote grijze vuilniszak open en leg die in de kuil. Bedek de kuil met een zak zand en zet de emmer met aarde en een emmer met water ernaast. Wat speelgoedauto’s erbij en fantasie doet de rest. Is je kind geen liefhebber van auto’s? Playmobil, Schleich of wat bakvormpjes doen het ook goed.
Tip: leg staptegels in de tuin naar het speelplekje. Maak afspraken over het uittrekken van kleding en schoenen na het spelen, want de modderboel is superleuk buiten, niet in huis.
Project 6: zaden verzamelen
Zijn je kinderen niet zo ruig zijn, maar creatief, geduldig en precies? Dan is het verzamelen van zaden leuk. Loop eerst met ze door de tuin langs de planten waarvan de zaden rijp zijn. Noteer samen met de kinderen de namen van de planten. Koop papieren zakjes. Het is leuk voor kinderen om met mooie letters en tekeningen het papieren zakje te voorzien van de namen van de planten.
Dit werkje vraagt om vooruit kijken, omdat de zaadhoofdjes van planten vaak al eerder als uitgebloeide bloem worden weggeknipt. Je kan ervoor kiezen om de uitgebloeide bloemen van planten niet te verwijderen. Planten als Lupine en Klaproos hebben prachtige zaaddozen om te verzamelen. Leuk en leerzaam om de zaden het volgende jaar weer te zaaien met de kinderen.