Home Tuinonderhoud Zevenblad bestrijden in je tuin; zo doe je dit het beste!

Zevenblad bestrijden in je tuin; zo doe je dit het beste!

by Rosalyn van Moorselaar
Zevenblad bestrijden in je tuin; zo doe je dit het beste!

Om Zevenblad goed te bestrijden, moet je eigenlijk wat meer weten van de plant. Zevenblad of Aegopodium Podagraria is een vaste plant die in de zomer bloeit met witte bloemen. Zevenblad is verwant met de aardappel. De plant behoort tot de schermbloemige en sterft in de winter af. Snel vermeerderen met zaad via de bloemen is er niet bij.

De reden waarom deze plant ook tuinmansverdriet wordt genoemd en tot de een van de meest hardnekkige onkruidsoorten wordt gerekend, vormen de wortels. Zevenblad vormt worteluitlopers en ieder stukje wortel dat niet wordt verwijderd kan een nieuwe plant vormen. Zevenblad verwijderen moet je dus met overleg doen om te voorkomen dat de plant zich snel vermeerdert en verplaatst.

1. Afdekken met zwart plastic

Stevig zwart plastic dat geen enkel licht doorlaat is een optie om dit onkruid te bestrijden. Reken er dan wel op dat deze manier van Zevenblad verwijderen erg tijdrovend is en met name moet worden gebruikt als er grote hoeveelheden moeten worden bestreden. Na een of twee seizoenen sterft het Zevenblad af, net als alle andere planten onder het plastic. Pas daarna kan je weer over de grond beschikken.

2. Handmatig het blad verwijderen

Als de overlast door Zevenblad nog niet extreem is, kan je ook op deze manier de plant bestrijden. Als een plant constant van het bladgroen wordt ontdaan, raakt deze op den duur volkomen uitgeput, dat geldt zelfs voor dit oersterke onkruid. Denk dan ook niet dat je kunt volstaan met een keer het blad verwijderen. Je moet dit blijven doen tot Zevenblad hebt kunnen uitroeien. De plant is taai en geeft beslist niet snel op. Raak niet gefrustreerd en vergeet het probleem van de wortels niet.

3. Met de riek uitgraven

Ben jij een goede en geduldige tuinman dan is dit een milieuvriendelijke wijze om Zevenblad te verwijderen. Maak de grond met de riek voorzichtig los. Je moet de plant dan met alle wortels uit de grond halen. Hiervoor moet je vaak behoorlijk diep zijn omdat de wortels bij volwassen planten van Zevenblad 30 tot 40 centimeter lang kunnen worden. Het is een methode die erg veel tijd kan kosten als Zevenblad al een groot deel van de tuin heeft overwoekerd, maar het is grondig en beter voor je tuin.

Lees ook: De pannenkoekplant, een speciaal plantje met de nodige verzorging

Andere tips

Zevenblad hoort niet thuis op de composthoop omdat je daarmee deze vervuilt. Voorkom verspreiding en zorg dat je de resten op een goede manier afvoert, Heb jij geen Zevenblad in jouw tuin maar komt de plant in naburige tuinen wel voor dan is er maar een goede methode om jouw tuin te beschermen. Graaf een geul op de erfafscheiding van ongeveer 90 centimeter diep en bekleed die met plastic of worteldoek. Een schutting of een heg os beslist niet afdoende om dit onkruid de weg naar jouw tuin te ontzeggen. En mocht Aegopodium Podagraria ook in jouw tuin opduiken, besef dan dat dit vrijwel iedere tuineigenaar eens is of zal overkomen. Deze plant is echt een van de meest taaie onkruidsoorten in ons land.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment