Een vijver is een aanwinst voor iedere tuin, omdat het water en de natuur in ons land nu eenmaal bij elkaar horen. Maar een vijver met groen water vormt niet echt een mooie aanblik. Een mooie vijver is een schone vijver. Een heldere vijver is ook vaak biologisch in evenwicht. In een vijver wordt het water niet groen als aan een bepaald aantal voorwaarden wordt voldaan:
Voldoende bacteriën
Bacteriën verwerken in een vijver organische afvaldeeltjes en hierbij komt CO2 vrij. Voor een heldere vijver zijn bacteriën dus noodzakelijk om zaken als afgestorven bladweefsel, vissenpoep en ook bodemslib te verwijderen. Bacteriën doen het vooral goed in zuurstofrijk water.
Hard water
In hard water groeien planten snel en geven op hun beurt weer zuurstof af. De bacteriën in een vijver kunnen zich hierdoor gaan ontwikkelen en houden het water helder en een schone vijver is een mooie vijver met helder water. Als er onvoldoende zuurstof wordt afgegeven door de waterplanten, bijvoorbeeld als deze pas geplant zijn, is het mogelijk om tijdelijk het zuurstofgehalte te verhogen door een zuurstof pomp te plaatsen. Ook bacteriën moeten zich in een nieuwe vijver nog ontwikkelen en een beetje extra hulp is dan welkom.
Hoe ontstaat ‘groen’ water?
Een mooie vijver die ook helder water heeft, is biologisch in evenwicht. De waterplanten produceren voldoende zuurstof voor de vissen en de bacteriën. De bacteriën verwerken de afvaldeeltjes in het water en geven bij dat proces zuurstof af. Zolang dat evenwicht wordt gehandhaafd, blijft de vijver ook mooi. Een vijver waar het water niet meer helder is, heeft last van algenbloei. Veel algen zijn zweefplanten, die voor die troebelheid van het water zorgen en dit groen kleuren. Algen zijn concurrenten van waterplanten. Ook algen hebben C02 nodig om te groeien en dat doen ze ook zeer uitbundig als de omstandigheden goed zijn. Zweefalgen zijn zo microscopisch klein dat je ze niet uit het water kan filteren. Als de algen uitbundig gaan bloeien, gaat dat ten koste van de overige waterplanten en al gauw sterven die daarna af. De bloei van de algen kan zo uitbundig worden dar het complete evenwicht wordt verstoord. De bacteriën kunnen ook de restdeeltjes niet snel genoeg meer verwijderen en de vijver ‘sterft af’.
Hoe voorkom je algenbloei?
Algen komen in iedere vijver voor, maar hoeven niet per se een probleem te gaan vormen omdat de waterplanten, net als in de natuur, de bloei en groei van deze concurrenten beperken. Zodra het water echter te ‘zacht’ wordt, krijgen de waterplanten het moeilijk en kunnen algen de vijver overnemen met alle gevolgen van dien. Als de hardheid van hef water voldoende is, ontstaat een evenwicht en blijft de vijver ook helder. Mineralclay bevat alle voedingstoffen voor waterplanten en zorgt ervoor dat er voldoende hardheid in het water is op momenten dat er bijvoorbeeld veel regen valt. Ook is het mogelijk om het CO2 gehalte in het water direct te verhogen met een onderhoudsmiddel dar de karbonaathardheid verhoogt. Regelmatig testen van de hardheid van het water is verstandig.
Lees ook: Zo creëer je een vogelvriendelijke tuin