Home Tuininrichting Zo creëer je een vogelvriendelijke tuin

Zo creëer je een vogelvriendelijke tuin

by Rosalyn van Moorselaar
Tuin vogelvriendelijk maken

Droom je daar ook van: heerlijk in de tuin zitten terwijl je overal verschillende vogels hoort? Een tuin vogelvriendelijk maken zorgt voor extra sfeer in je tuin en je helpt er de vogels ook nog eens mee. Die komen graag in je tuin als ze daar een plek vinden waar rust, voedsel en een nestplaats is te vinden. Het belangrijkste is eigenlijk dat een tuin niet te ‘netjes’ moet zijn. De natuur is tenslotte ook een beetje wanordelijk. Wil jij een vogelvriendelijke tuin dan volgen hieronder een aantal tips waardoor vogels zich meer op hun gemak zullen voelen in jouw tuin. Na een tijdje zal je ook leren de verschillende soorten te herkennen Kleine vogels zijn vaak de meest geziene gasten, zoals koolmeesjes en roodborsten.

Betegel zo min mogelijk

Vogels houden uiteraard niet van betegelde oppervlakten, omdat deze hen niets hebben te bieden. Een grasveldje levert voedsel op in de vorm van insecten en merels houden ervan om daar op wormen te jagen. Een mooi grasveld kan natuurlijk ook voor jou een mooie plek zijn om tot rust te komen in plaats van een betegeld terras. Voor paden is grind of boomschors ook heel geschikt.

De juiste bomen en struiken

Bomen en struiken die dicht zijn, geven vogels beschutting en voedsel. Het meest populair zijn soorten die fruit of bessen bieden en doorns hebben. Het is dan ook niet de bedoeling dat jij steeds onderhoud pleegt aan deze bomen en struiken om te voorkomen dat je de gevleugelde gasten afschrikt. Kies de juiste bomen voor vogels.

Varieer in beplanting

Net als in de natuur houden vogels ervan als de begroeiing het hele jaar iets te bieden heeft voor insecten. Dar kan door verschillende bloeitijden en meerdere plantensoorten. De bloemen lokken insecten aan en uitgebloeide bloemen zijn goed nestmateriaal terwijl ook veel soorten van de zaden houden.

vogels in de tuin

Zorg voor niveauverschillen

Vogels houden ervan al ze bescherming kunnen zoeken tegen roofvogels en andere bedreigingen. Dat vinden ze in een tuin waar er overgangen zijn van lage naar hogere beplanting en van struiken naar bomen. Ook insecten zoeken die bescherming en dat lokt weer extra vogels aan.

Klimplanten op de gevels

Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak of jij klimplanten op je gevel een aangenaam beeld vindt geven. Vogels zijn er in ieder geval gek op, zowel op zonnige als schaduwrijke plekken. Dat is weer om de bekende redenen: ze vinden er rust, voedsel en wellicht nestruimte.

Begroeiing op platte daken

Behalve vogels er een plezier mee doen, is begroeiing van een plat dak ook nog eens isolerend en bespaar je er energie mee. Ook bij regen houdt een begroeid dak het water beter vast en voorkomt daarmee vaak wateroverlast.

Leg een composthoop aan

Het is voor jou een goedkope manier om aan goede voedingsstoffen voor je tuin te komen en je voorkomt dat je veel groenafval moet afvoeren. Als jij een composthoop aanlegt in een afgelegen plekje van je tuin, kan je er zeker van zijn dat veel vogels dat als een luxe restaurant zullen gaan beschouwen.

Zorg voor voldoende water

Vogels zijn gek op een vijvertje om te kunnen drinken en badderen. Eem kleine vijver is niet alleen een leuk extraatje in je tuin, het zorgt ook nog eens voor allerlei gevederde badgasten. Heb je geen ruimte voor een vijver of vind je dat niks, zorg dan voor waterschalen.

bomen voor vogels

Een moestuin aanleggen

Je tuin vogelvriendelijk maken door een moestuin aan te leggen? Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om een moestuin aan te leggen om vogels is de tuin te krijgen. De moestuin is het meest geschikt als er voldoende insecten aanwezig zijn en de vogels die een vegetarisch dieet volgen ook een hapje mogen nemen. Toch blijft er dan vaak genoeg over om ook voor jou een gezonde maaltijd op te leveren.

Lees ook: Het plezier van een moestuin

Te veel opruimen

De natuur zorgt voor zichzelf en dat kan ook in de tuin in veel gevallen. Als jij te veel gaat opruimen, maak je het voor de vogels minder aantrekkelijk om jouw tuin te bezoeken. Tussen afgevallen bladeren zijn vaak insecten te vinden als jij ze niet meteen verwijdert. Ook uitgebreide bloemen hebben vaak zaden gevormd die het hoofdvoedsel vormen van veel kleine vogels. Het is dus voor hen prettig als jij de bloemen niet meteen verwijderd. Ook nestmateriaal is een belangrijke reden om een tuin te bezoeken. Bewaar de takken op een takkenril, zo noemen we een soort wal van opeengestapelde takken. Vogels kunnen hier dan halen wat zij nodig denken te hebben. Zeker als je nestkastjes plaatst moet er ook genoeg materiaal voorhanden zijn in de nabije omgeving.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment