Home Tuintips Zo maak je een vijver waterval in je tuin

Zo maak je een vijver waterval in je tuin

by Rosalyn van Moorselaar
Zo maak je een vijver waterval in je tuin

Zelf een kleine waterval maken? Een waterval in de vijver in de tuin is voor veel mensen een droom. Stromend water is nu eenmaal iets dat blijft boeien. Vaak denkt men dat hiervoor een zeer grote tuin nodig is en het een klein kapitaal kost om de waterval te laten aanleggen. Ook een kleine waterval maken is echter mogelijk en die past ook in en tuin die niet zo ruim is bemeten. We hebben het dan over een wandwaterval en als je die zelf maakt, kunnen de kosten ook binnen de perken blijven. Hoe kun je een vijver waterval maken? Wij leggen het je uit.

Wat is een wandwaterval?

Als het over een waterval in de tuinvijver gaat, kennen we in principe twee verschillende types: de natuurlijke waterval en de wandwaterval. Bij de natuurlijke waterval gebuikt men in het algemeen een schuine beekbedding die uiteindelijk als waterval in de vijver afloopt. Ten behoeve van die beekbedding moet je over flink wat ruimte in de tuin beschikken. Bij een wandwaterval hebben we het over een rechte wand van glas of natuursteen waarlangs het water direct in vijver loopt. Deze kan ook in een kleine tuin worden aangebracht. Een beetje handige klusser kan het ook zelf maken en dan hangt de prijs nog voornamelijk af van het materiaal waarvoor je kiest.

Lees ook: Zo creëer je een heldere vijver

Zelf een kleine waterval maken

  • Kies je voor glas voor je wandwaterval, dan moet je eerst een stevig frame maken dat goed past om je glasplaat. Om ongelukjes te voorkomen mag het frame echt wel steviger is dan strikt noodzakelijk. Ga je voor natuursteen dan is een wand van stevig geïmpregneerd hout de basis.
  • Nu plaats je de opvangbak waar je de waterval in de tuin wilt hebben. Hiervoor kan je diverse zaken gebruiken. In de praktijk kiezen de meeste klussers voor een grote rechthoekige cementbak. Hier bouw je het frame omheen dat gaat dienen als basis voor je wandwaterval. Het onderframe is van hout dat je later nog kan afwerken met een ander materiaal.
  • Het rechtopstaande frame bevestig je nu aan het onderframe. De verbinding moet echt goed stevig worden.
  • Plaats een waterpomp op een droge plaats in de buurt van de waterval en leid de slang naar de bovenkant van de wandwaterval. Zorg voor meerdere uitlopers zodat het water mooi gelijkmatig over de wand wordt verdeeld. Test het systeem voordat je met de afwerking begint. De glasplaat kun je bijvoorbeeld nog afwerken met hout. Voor de natuursteen gebruik je de bekende dunne siernatuursteen uit de speciaalzaak. Zorg dat alle naden waterdicht worden gemaakt.
Kleine waterval maken

De waterval afwerken

Om de opvangbak stijlvol af te werken gebruik je een poreuze plaat bijvoorbeeld van grint. Behalve het decoratieve effect kun je hierdoor toch ook weer gewoon in de opvangbak als het nodig mocht zijn. Daarna is het aan jouw creativiteit hoe je de nieuwe waterval wilt gaan afwerken. Wat leuke planten doen het altijd goed, maar je kunt uiteraard ook voor andere decoraties kiezen. Is ook dat gebeurd dan wordt het de hoogste tijd om je waterval in werking te zetten. Verlichting in de avond geeft een bijzonder sfeervol effect.

Wil je zelf een vijver waterval maken? Gebruik dan een professionele bouwtekening! Zo zorg je gegarandeerd voor een stevig vijver waterval (zodat de vogeltjes er niet uit vallen ;), weet je precies welke materialen je nodig hebt en zet je hem binnen een handomdraai in elkaar.

Fred's Bouwtekeningen

94,00
67,00
 op voorraad
Fredsbouwtekeningen.nl
sinds juni 16, 2023 9:52 am

Meer bouwtekeningen bekijken:

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment