Home SoortenBloemen Zo onderhoud je de amaryllisbol

Zo onderhoud je de amaryllisbol

by Rosalyn van Moorselaar
Amaryllisbol

Een amaryllis is een echte winterbloeier, maar ook die raakt een keertje uitgebloeid. Wat doe je dan? Veel mensen gooien de bol gewoon weg en kopen het volgende jaar weer een nieuwe. Dat is niet nodig, omdat een amaryllis ook kan worden overgehouden. Dat is natuurlijk leuk omdat je voor de moeite wordt beloond met een amaryllis die vele jaren schitterend bloeit. De amaryllisbol kan ook in de tuin geplant worden, maar is een echte droogbloeier. Dat maakt deze plant uitermate geschikt om er in de huiskamer mee te pronken. Dat kan zonder aarde in bijvoorbeeld een vaas. Maar er zijn ook bollen te koop in wax. Zo’n creatieve laag van wax levert echt bijzondere resultaten op. Het verzorgen van een amaryllis is beslist niet moeilijk. De amaryllis verwacht maar bijzonder weinig onderhoud.

Lees ook: Pampasgras, een idee voor jouw tuin?

De amaryllis na de bloei

Hoe de amaryllis onderhouden na de bloei? De bloem van de amaryllis blijft lang mooi, maar na de bloei blijft er alleen een groene stengel over. Dan is het moment aangebroken om in actie te komen. De stengel onttrekt namelijk nog steeds energie aan de amaryllisbol. Daarom moet je de steel wegsnijden tot ongeveer 2 centimeter boven de bol. Doe dat snel en zorgvuldig met een scherp mes. Beschadig de bladeren die er zijn niet. Die zorgen middels fotosynthese voor energie. Deze heeft de bol nodig om volgend jaar weer te kunnen bloeien. De amaryllisbol plaats je gewoon in de tuin als de stengel is verwijderd. Maar een pot op het balkon of terras is ook geen probleem.

In deze periode valt er weinig te zien aan de plant. Er worden wat groene bladeren gevormd, maar bloemen maakt de amaryllis dan niet aan. In het najaar gaan de bladeren vergelen en wordt het tijd om de bloei te gaan voorbereiden.

Amaryllis onderhouden

Een amaryllis in bloei krijgen

De beste tijd om de amaryllis uit de tuin of de pot te halen is in de vroege herfst, zeg begin oktober. De bol kan namelijk eigenlijk geen vorst verdragen. De amaryllis wil in de winter gewoon binnenshuis verblijven. De vergeelde bladeren kunnen nu worden verwijderd en en de overgebleven bol moet droog worden gezet. De meest ideale bewaarplaats is donker en koel. De kelder of een voorraadkast is daarvoor geschikt. Het is nu ook het moment om de bol te pellen, door de buitenste rokken weg te halen. Hebben zich er kleine bolletje gevormd, haal ook die dan weg omdat ze energie gebruiken die voor de bol is bestemd.

Na een periode van ongeveer twee maanden, als de kerst weer nadert, kun je de bol tevoorschijn halen. Je kunt de amaryllisbol planten in een pot of bijvoorbeeld een vaas. Als dat is gebeurd, zal je al gauw zien dat de bol weer actief wordt en het eerste groen laat zien. De bloei is dan de beloning voor je inspanning. Het zal overigens niet altijd lukken, maar met de hiervoor genoemde behandeling heb je een goede kans. Na de uitbundige bloei kan het proces opnieuw in gang worden gezet. Op die manier hen je vele jaren plezier van je amaryllis.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment