Home SoortenBloemen Zo snoei je de Hortensia Annabelle

Zo snoei je de Hortensia Annabelle

by Rosalyn van Moorselaar
Zo snoei je de Hortensia Annabelle

De Hortensia Annabelle is een langdurige bloeier met grote witte bollen, die ook wel sneeuwballen worden genoemd. Vooral in groepen geven ze een prachtig effect in iedere tuin. De plant is winterhard maar verliest dan wel het blad. Als je zuinig bent op je Hortensia zorg je voor een extra steuntje want dankzij die rijkdom aan bloemen willen ze na een regenbui wel eens flink doorhangen. Er is ook nieuwe soort te koop die Strong Annabelle wordt genoemd. Deze is steviger en is minder gevoelig voor regen en wind.

Standplaats en bloei Hortensia Annabelle

De hortensia heeft een dun blad en dat houdt in dat verdamping snel gaan. Het is dan ook een plant voor in de halfschaduw. Let op dat de plant relatief veel water nodig heeft, is het te droog dan laat deze dat zien door slap te gaan hangen en gele bladeren te tonen. Met al die bloemenrijkdom wil de Hortensia graag in humusrijke en zure grond staan. Ieder jaar tuinturf rond de planten strooien is beslist een goed idee. De plant begint in hef voorjaar al snel knoppen te vormen als voorbereiding op de bloei die van juni tot en met september kan duren. In het najaar en de winter is deze plant weinig opvallend en niet echt decoratief. De bloemen moeten het echt doen. Past roze beter in het kleurpalet van jouw tuin dan kan je ook kiezen voor de Pink Annabelle.

Snoeien Hortensia Annabelle

War je in eerste instantie moet onthouden over het snoeien van de Hortensia Annabelle is dat je dat in het voorjaar, maart om precies te zijn, moet doen of het helemaal moet nalaten. De Hortensia bloeit op nieuw hout. In maart kan je de stengels dan ook terugsnoeien tot 15 a 30 centimeter. Op de nieuwgevormde stengels komen die prachtige bolvormige bloemen. Omdat deze jonge stengels niet altijd erg stevig zijn, kunnen ze wel een steuntje gebruiken.

Hortensia Annabelle

Wil je voorkomen dat er extra steun nodig is, dan moet je de snoei in maart beperken tot een hoogte van 50 tot 75 centimeter. Dat zorgt voor extra stevigheid maar betekent ook dat de bolvormige bloemen kleiner zullen zijn. Eventueel kun je er ook voor kiezen om deze hortensia in het geheel niet te snoeien. Dan zal de plant een samenstelling worden van oude scheuten en nieuwe waaraan de bloemen zich zullen ontwikkelen. Door deze combinatie wordt de plant steviger en heeft deze geen extra steun meer nodig. Let er wel goed op dat je alle dode en zieke scheuten zorgvuldig verwijdert. Mocht de plant niet vol genoeg worden naar jouw smaak, dan kan je het volgend jaar een paar scheuten bij de grond af snoeien. Vaak zal dit niet nodig zijn en probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

Nog een tip

De dunne bladeren en de vroeg zich ontwikkelende knoppen maken de hortensia gevoelig voor nachtvorst laat in het voorjaar. Bescherm de plant hiertegen en als dat niet is gelukt, probeer dan de plant nog te redden.

Lees ook: Handleiding bij het snoeien van een pruimenboom

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment